“Планету” відпустили в місто

Депутати Хмельницької обласної ради на сесії, що відбулася 27 березня, прийняли рішення про безкоштовну передачу у власність Хмельницької міської громади майна комунального закладу “Кіновідеопрокат”. Йдеться, зокрема, про історичну будівлю кінотеатру “Планета”.

Для хмельничан ця історична споруда особлива не лише тому, що має оригінальний архітектурний вигляд на тлі скромнішої навколишньої забудови, вона — історична візитівка Проскурова-Хмельницького, з якою пов’язані легенди минулого. Понад 20 років каланча, як називають у народі “Планету”, була центром кіновідеопоказу, але згодом через фінансові труднощі і відсутність належного ремонту спочатку припинили показ в одному кінозалі, згодом у другому. Стан будівлі було визнано аварійним. Місто неодноразово зверталось до області передати приміщення у власність міської громади, але на тривалий час остаточне рішення, як кажуть, зависло. Від початку повномасштабного вторгнення тут діє ГО “Планета волонтерів”, де плетуть сітки, збирають допомогу для ЗСУ і переселенців. Але колись респектабельна споруда все менше нагадує про кращі для неї часи.

Під час сесії питання подальшої долі приміщення знову викликало емоційну дискусію, коли з пропозицією про прийняття “Планети” на баланс міста виступив заступник Хмельницького міського голови, директор департаменту інфраструктури Василь Новачок. За його словами, якщо найближчим часом не відремонтувати аварійну будівлю, в майбутньому це буде дуже дорого або взагалі неможливо. У цей час на моніторі на кадрах відео депутати бачили, в якому стані в середині приміщення, котре все більше нагадує аварійну споруду. І час лише накопичує невідворотну руйнацію. “Беручи це приміщення і комунальне підприємство на свій баланс, Хмельницька міська рада бере на себе зобов’язання щодо фінансування і адміністрування. І ми це готові робити для того, щоб врятувати цю будівлю. У нас є КП “Агенція муніципальної нерухомості”, яке має певний ресурс від того, що здає в оренду комунальне майно, і без залучення фінансового ресурсу з міського бюджету наразі може провести початкові антиаварійні роботи, щоб зберегти приміщення, — зазначив Василь Новачок. — А далі ми плануємо аналогічно, як з будівлею ТЦ “Дитячий світ”, залучати міжнародні кошти”.

З 1 лютого 2022 року обласна фірма “Кіновідеопрокат” не проводить покази, тому що будівля в аварійному стані, — проінформувала Тетяна Калюжна, т.в.о. директора обласної фірми “Кіновідеопрокат”. — Це не тільки вежа, а й внутрішні перекриття, підвальні приміщення тощо”.

Це майно наших виборців, нашої області, — наполягала втім депутатка обласної ради Оксана Каденко. — Чи є в нас взагалі право взяти і подарувати його? Чи є економічно обгрунтований спосіб, чи передбачено це регламентом?” Пропозицію вніс депутат обласної ради від партії “За майбутнє” Сергій Іващук. “З приміщенням кінотеатру, як на мене, можливі два варіанти. Або виставити його на продаж і хтось купить. Але виставити за умови збереження культурної пам’ятки, так як це родзинка не тільки Хмельницького, а й області, і вона має ціну, до прикладу, 30 мільйонів гривень. Або обласна рада виставляє на продаж, місто бере участь в аукціоні, купує”.

На пропозицію виставити будівлю на продаж Василь Новачок відповів категорично: “Не хочете — не віддавайте, хай воно у вас розвалюється. Хочете його продавати — продавайте. Ми прийшли з пропозицією, що ми готові його врятувати”.

Проти передачі майна, яке належить області, виступила депутатка від фракції “За конкретні справи” Уляна Ткаченко. “Передача єдиного комплексу кінотеатру “Планета”, що знаходиться в самому серці Хмельницького, відбувається злочинним об’єднаним політичним угрупованням. Ми сьогодні, всі 64 депутати, сидимо тут для чого? Щоб просто, без копійки, передати майно? Просто так! До того ж, як це питання сьогодні було вкинуте?”, — звернулась до зали депутатка. У відповідь виступив депутат від “Команди Симчишина” Руслан Лещишин. “Вислів про “організоване злочинне угруповання” стосується й виборців Хмельницької громади, у власність якої хочуть передати в центрі їхнього ж міста їхню культурну спадщину. І за яку вони мають своїми податками зробити ремонт та ліквідувати ту безгосподарність, яку багато років минулі, в основному, каденції депутатів облради довели до такого стану”.

Після тривалої дискусії рішення таки прийняли: 36 депутатів все ж проголосували за передачу кінотеатру “Планета”.

Саме через те, що сьогодні багато викликів для кожного з нас, величезне навантаження на бюджет, ми прийняли таке рішення, — підсумувала голова обласної ради Віолета Лабазюк. — Більше того, немає закону, який обмежує спрямування ресурсу в частині капітальних видатків при перерозподілі вільних залишків. І в силу того, що ще з минулого скликання цей об’єкт, по суті, валиться і вже два роки перебуває в аварійному стані, в тому числі обидва його кінозали, було прийнято спільно з депутатами правильне господарське рішення щодо передачі “Планети” місту”.

Нагадаємо, у вересні 2023 року депутатами обласної ради було підтримано рішення про надання згоди про прийняття у комунальну власність облради двох приміщень, які були власністю Хмельницької міської ради. Тоді йшлося про один цілісний майновий комплекс на вулиці Депутатській, 20 (район речового ринку) та приміщення на вулиці Пілотській, 117/1 (територія обласної лікарні), які багато років використовуються обласним центром екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. У кулуарах обласної ради депутати уже тоді говорили про своєрідний обмін приміщеннями між Хмельницькою обласною та міською радами, маючи на увазі передачу взамін отриманих для “швидкої” приміщень будівлю кінотеатру “Планета”. Отже, все справедливо?..

Тетяна Слободянюк

Back to top button