Поповнення 17-го маршруту

Із 21 березня хмельничан цим транспортним напрямком перевозить ще один тролейбус. Його оновили на 80 відсотків коштами ХКП “Електротранс”. Працівники комунального підприємства лагодили тролейбус разом зі студентами ВПУ №11. Це вже шостий тролейбус, капітально оновлений силами працівників “Електротрансу” з залученням навчально-виробничої дільниці ПТУ №11.

Нині купівля нових тролейбусів поставлена на паузу. Адже головні видатки міста спрямовані на підтримку Сил оборони. Тому кожен новий громадський транспортний засіб, який наново, після капітального ремонту ставлять на колеса і відправляють на маршрут, це неабияка подія і для пасажирів, і для перевізників. До слова, водійкою цього тролейбуса працює переселенка з Маріуполя, яка до окупації міста працювала на “Азовсталі”.

Про якість і обсяги ремонту розповіли транспортники. “Наше зобов’язання, яке ми взяли, це оновлення трьох тролейбусів протягом року, — зазначив Сергій Бобух, директор ХКП “Електротранс”. — Робимо це завдяки нашим фаховим спеціалістам, а також долучаємо здобувачів освіти з училища №11, які фактично щоденно, в дві зміни, в нас працюють і за це відповідно отримують стипендію. Щодо обсягів роботи, то, починаючи від каркаса, повністю оновлені всі композитні внутрішні матеріали: сидіння, редуктори, колеса — все повністю замінили. Думаю, ще десять років в нас ця машина працюватиме, будуть задоволені і наші пасажири, і нам приємно за таку масштабну якісну роботу”.

Про те, що нове з’явилося в тролейбусі після ремонту, відзвітував головний інженер “Електротрансу” Олексій Ковтун: “У кузові всі роботи проведені повністю, сконструйований він, можна сказати, наново. Всі основні вузли, агрегати відремонтовані. Це — тяговий двигун, головна передача, міст і компресорний агрегат. Замінена вся електропроводка, пневмосистема замінена на сучасну італійську. Встановлена нова система оповіщення пасажирів, інформаційне електронне табло, озвучення”.

Про стан і перспективи транспортного електропарку розповів міський голова Олександр Симчишин, який став першим пасажиром оновленого 17-го тролейбуса. “Зараз в “Електротрансі” проходять капітальне оновлення ще два тролейбуси. Вони також незабаром вийдуть на маршрути.

Таке оновлення економніше за придбання нових тролейбусів у десяток разів. За шість років ми капітально відремонтували 10 тролейбусів, з них шість — своїми силами. А також придбали 32 нових тролейбуси, — зазначив Олександр Симчишин. — Уже третій рік купувати нові тролейбуси ми не можемо, бо основні фінансові ресурси спрямовуємо на Сили Оборони”.

Водночас, за словами міського голови, завдяки програмі співпраці з Європейським банком розвитку й реконструкції місто отримає 42 нових тролейбуси. Частина із них буде на автономному ходу. Перший етап тендеру вже відбувся. В аукціоні брали участь двоє учасників. До кінця 2024 року мають надійти перші 10 тролейбусів, а до кінця 2025-го — усі 42.

Вікторія Катрич

Back to top button