Позитивну динаміку дає бізнес

Бюджет Хмельницької громади на 2024 рік сформований із дефіцитом та розрахований на 10-11 місяців через вилучення “військового” ПДФО, але вже зараз є позитивні тенденції, що брак коштів вдасться перекрити. Пріоритетним напрямком кошторису залишається допомога війську.

Цей бюджет — найпроблемніший. Головна причина в тому, що 1 млрд 245 млн грн, які раніше надходили до міського кошторису, спрямували до державного бюджету. Йдеться про кошти, які називають “військовим” ПДФО, але це, окрім того, ще й податок на доходи фізичних осіб надзвичайників, поліції і, фактично, всіх Сил оборони. По суті, це прямі втрати міського бюджету. З іншого боку, ми розуміємо, що зараз усі сили мають спрямовуватися на військо і вважаємо, що ці кошти — внесок міського бюджету в оборону, окрім військового та інших податків, — розповів в інтерв’ю виданню “Інтерфакс Україна” Хмельницький міський голова Олександр Симчишин. — Зважаючи на це, ми мали дефіцитний бюджет, залишили нестачу по заробітній платі та енергоносіях. Але у нас є позитивна динаміка за січень-лютий. Тут щиро дякую платникам податків. У нас більше ФОПів 1-ї, 2-ї та 3-ї груп реєструється, ніж у попередні роки. Дякувати Богу, критично не зменшується кількість робочих місць, бо в одних підприємствах їх менше, в інших — більше. Завдяки цьому в січні та лютому ми виконали і перевиконали дохідну частину. Окрім того, перекрили 95 млн грн дефіциту, який був, тобто спрямували ці гроші на зарплату бюджетникам. Дефіцит у нас ще залишається, але він мінімальний. Якщо, дасть Бог, усе буде добре, то динаміка й за березень поки що позитивна”.

За словами міського голови, в травні вдасться ліквідувати дефіцит і отримати в в подальшому ресурс, який буде спрямований на оборону, яка є постійним пріоритетом у бюджетних видатках. Окрім того, на 150 млн грн за кошт бюджету купили військових облігацій. “Якщо це все зібрати, то з початку року ми понад 700 млн грн виділили на обороноздатність. Сюди не включаємо підтримку ВПО, будівництво укриттів, медичну допомогу, пільговий проїзд, безкоштовне харчування дітей військовослужбовців в усіх наших навчальних закладах”, — зазначив Олександр Симчишин.

Тетяна Слободянюк

Back to top button