Правоохоронці викрили корупційну схему, яку організували посадовці Хмельницької ОВА для отримання хабарів

Керівництво одного з департаментів ОВА викрито на корупції та отриманні хабарів. Ймовірно мова йде про департамент природних ресурсів та екології Хмельницької обласної військової адміністрації.

Якщо  корупцію неможливо подолати, її потрібно очолити.  Ця класична фраза  вкотре  доводить , що це саме так. Адже в положеннях усіх департаментів без виключення  є пункт:  вживати заходів щодо запобігання і протидії корупції. Натомість в одному з департаментів Хмельницької ОВА , яке, зокрема  видає і затверджує    цілу низку   різних погоджень та  дозволів,  цей пункт обійшли та вчиняли з точності до навпаки.  Посадовці розробили корупційну схему, за якою заробляли собі на сите життя.  Схема  не нова, можна сказати навіть класична: ми тобі дозвіл –  ти нам гроші, а точніше  –  хабар. Спрацьовувало стовідсотково. Адже для багатьох з нас  хабар – це норма, особливо, коли потрібно щось вирішити швидко і без зайвих проблем. Дехто навіть  ототожнює це явище з нашою ментальністю або навіть називає традицією. Скоріше за все, посадовці департаменту Хмельницької ОВА, які спонукали  до хабаря як фізичних, так і юридичних осіб,  і отримували його,також вдавалися до   цієї логіки, мовляв, “всі так роблять”, “так заведено”, “завжди так було”. Тому “працювали” зі спокійною душею: під час звернень громадян фігуранти роз’яснювали процедуру отримання дозвільної документації та рекомендували звертатися до вичерпного переліку організацій.  Далі на першій сходинці  корупційної драбини  з’являвся посередник приватний підприємець), який  натякав на необхідність “посприяти” процесу чи “подякувати” залученим, аби прискорити його, чи й взагалі зробити можливим. При цьому  вдавався  до різних маніпуляцій і навіть обережно попереджав, що в іншому випадку – «труба» . Ціна, за якою оцінювались «послуги»   для службових осіб департаменту коливалась від 8 до 50 тис гривень,  залежно від виду необхідної документації. Та, ймовірно, серед клієнтів з’явився такий, що не вважав хабар нормою і знав, що корупція — це не традиція, а злочин.  Тож, маючи одну ниточку,  правоохоронцям вдалося розмотати цілий корупційний клубок.

Посередника  впіймали за руку саме під час передачі чергового  хабаря (18 тисяч гривень)  для посадовців. За гарну “роботу” посередник також отримував свою пайку.

Під час обшуків у службових кабінетах та за місцями проживання  чиновників  правоохоронці  вилучили 4 960 дол США, 1 000 євро, 125 тис грн, блокноти, чорнові записи та мобільні телефони.

За процесуального керівництва Хмельницької обласної прокуратури  директору та заступникові одного із департаментів Хмельницької обласної військової адміністрації повідомлено про підозру за фактом одержання неправомірної вигоди за попередньою змовою групою осіб.

Також повідомлено про підозру їхньому посереднику – приватному підприємцю.На даний час вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу. Водночас  слідчі встановлюють осіб, які також можуть бути задіяні до корупційної схеми.

Ольга Сєргєєва

 

Back to top button