Проблему з хмельницьким сміттям треба вирішувати комплексно

Утилізація твердих побутових відходів (ТПВ) останнім часом стає все актуальнішою темою як з екологічної, так і з економічної точки зору.

Наше місто не один рік переймається проблемою утилізації сміття в громаді з залученням грантових та кредитних коштів. Так, нині триває реалізація масштабного проєкту “Модернізація інфраструктури твердих побутових відходів у місті Хмельницькому”. На полігоні ТПВ уже незабаром встановлять систему очищення фільтрату.

Джерелами утворення фільтрату (токсичного рідкого стоку) є опади, які, проходячи через шар відходів, вимивають з них розчинні у воді речовини, а також продукти розкладання відходів органічного походження. Це згубно впливає на довкілля, флору і фауну.

У вересні минулого року міська влада підписала контракт з міжнародною компанією, яка взялася за встановлення станції очищення фільтрату на нашому полігоні ТПВ. Це установка, яка працюватиме за технологією зворотного осмосу, де фільтрат очищатимуть до чистої води. Підрядник обіцяє до кінця цього року запустити очисну станцію повністю: побудувати під’їзні дороги, провести мережі, спорудити захисну стіну, встановити саму установку.

Другим етапом реалізації проєкту є рекультивація діючого сміттєзвалища. За словами керівника офісу “Розумне довкілля. Хмельницький” Івана Підопригори, з дня на день розпочнеться другий етап тендерної процедури. “Є кілька зацікавлених компаній, які подадуть фінансові пропозиції на тендер і вже до літа визначиться переможець — компанія, яка здійснюватиме рекультивацію сміттєзвалища”, — сказав він в ефірі програми “Влада і громада” МТРК “Місто”.

 

Крім того, триває підготовча робота з будівництва сміттєпереробного заводу. На жаль, велика війна стала на заваді такого масштабного проєкту, адже в Україні бракує інвесторів і компаній, які б займалися будівництвом сміттєпереробних комплексів. А міжнародні інвестори не поспішають вкладати кошти у проєкти в країні, де триває війна. Та у Хмельницькому вдалося залучити кілька міжнародних компаній, які готові взятися за будівництво заводу. Наразі триває перший етап тендерних процедур, де компанії, конкуруючи між собою, мають подати технічні, а згодом і фінансові пропозиції. До літа має визначитися переможець тендера по будівництву сміттєпереробного заводу. Відтак розпочнуться проєктувальні роботи за цими двома напрямками. А там не за горами, якщо, звичайно, не втрутиться знову війна, будуватимуть і сам завод, і паралельно здійснюватимуть рекультивацію діючого полігону ТПВ.

Чи зміниться ситуація у місті з появою сміттєпереробного комплексу? На жаль, завод — не панацея. Без усвідомленого ставлення нас, пересічних споживачів, до сортування сміття, нічого не зміниться. Недарма кажуть, що чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять. Якщо Україна дійсно хоче і далі рухатися в напрямку до Європи, потрібно кардинально змінювати практики поводження зі сміттям і переводити їх з рівня особистих чи локальних ініціатив у національну систему.

Якщо Хмельницький зможе створити та підтримувати ефективну модель поводження зі сміттям, місто отримає унікальний досвід, який можна буде масштабувати на всю країну.

Жанна Бойчук

Back to top button