Програма “Моє укриття” запрацює у Хмельницькому

Під завісу минулого року депутати на позачерговій сесії Хмельницької міської ради затвердили програму “Моє укриття”. Вона розрахована на 2024-2025 роки і передбачає поточні ремонти і встановлення дверей з автоматизованою системою доступу в укриттях (підвалах) багатоповерхівок за бюджетні кошти. Їх автоматично відчинятимуть під час повітряної тривоги і зачинятимуть після відбою.

Двері до найпростіших укриттів оснастять електронними замками. Система працюватиме за принципом електромагнітного замка. При оголошенні повітряної тривоги в області система дистанційного відчинення електромагнітного замка автоматично розблоковує доступи до всіх укриттів, на яких вона встановлена. Коли ж лунає відбій, замок блокується автоматично. Зсередини приміщення двері відчиняються кнопкою, щоб всі могли безперешкодно залишити укриття.

Для мешканців будинку не буде проблем з доступом до підвалів, оскільки двері оснащені зчитувачем ключа входу в укриття для прибирання, обслуговування та інших потреб співвласників.
Системою керуватиме диспетчер відділу управління міським господарством Хмельницької міської ради, тел. 15-80.

Наталя Вітковська, заступниця департаменту інфраструктури, начальниця управління житлової політики і майна каже, що питання облаштування автоматизованою системою доступу до найпростішого укриття вирішується зборами співвласників або за рішенням правління ОСББ. На зборах мешканці приймають рішення щодо встановлення автоматизованої системи доступу та надають згоду на доступ до підвальних приміщень людей, які не є співвласниками багатоквартирного будинку, але знаходяться поруч і хочуть скористатися укриттям під час повітряної тривоги. Згода має бути понад 50 відсотків загальної площі ОСББ. Управитель (голова ОСББ) звертається до департаменту інфраструктури з заявою та протоколом (завіреною копією) зборів щодо фінансування робіт за програмою “Моє укриття”.

У місті Хмельницькому ДСНС визначила такими, що відповідають нормам “просте укриття”, тільки до 500 підвалів багатоквартирних будинків. Саме в них і можливе встановлення автоматизованої системи відчинення дверей. Програмою також передбачені поточні ремонти в підвалах, у першу чергу забезпечення світлом, підведення розеток для зарядження мобільних пристроїв тощо. Вартість дверей з автоматизованою системою відчинення вартуватиме приблизно 20 тис. грн бюджетних коштів. Також передбачена абонплата 1440 грн для безперебійної роботи системи.

Жанна Бойчук

Back to top button