Прокурорів у всіх регіонах перевіряють на …інвалідність

Генеральний прокурор України Андрій Костін проінформував медіа про перші результати розслідування щодо набуття інвалідності прокурорами Хмельниччини. А президент Володимир Зеленський скликає засідання Ради національної безпеки та оборони з приводу корупційної інвалідизації топ-чиновників органів прокуратури.

Масштабне службове розслідування генеральний прокурор розпочав у зв’язку з поширенням інформації про отримання груп інвалідності понад 50 прокурорами Хмельницької обласної прокуратури. Воно стосується не лише хмельницьких прокурорів, а всіх органів прокуратури — всіх рівнів, включно з Офісом генерального прокурора. За інформацією на сайті Офісу головного прокурора, на сьогодні встановлено, що вже 61 прокурор органів прокуратури Хмельниччини має інвалідність. Це Хмельницька обласна прокуратура та окружні прокуратури Хмельницької області. 80 відсотків чиновників органів прокуратури, а це 50 осіб, отримали інвалідність до початку повномасштабного вторгнення. Зазначається, що всі прокурори, стосовно яких є сумніви, мають добровільно пройти повторне обстеження. Поки це не зроблено в рамках кримінальних проваджень.

Дуже важливо встановити, чому частка таких співробітників у Хмельницькій області є дуже високою. Ми будемо інформувати суспільство про всі етапи та результати цієї перевірки”, — йдеться у повідомленні “Суспільного”.

Також Андрій Костін ініціював створення робочої групи, до складу якої увійдуть міжнародні експерти, щоб комплексно оцінити ситуацію та розробити рішення для того, щоб унеможливити подібні зловживання в майбутньому. Також генпрокурор готовий долучитися до ініціативи Міністерства охорони здоровя щодо комплексної реформи системи медико-соціальної експертизи. “Можливо, буде необхідно залучити весь уряд, а також парламент. Дуже важливо забезпечити справедливість, зокрема, у встановленні виплат, які люди отримують у звязку з інвалідністю — незалежно від того, де працює ця людина і чи працює взагалі. Це питання необхідно вивчити ретельно і комплексно, і має бути справедливе рішення для всіх”, — йдеться у повідомленні.

Що стало відомо напередодні? 16 жовтня редактор видання “Цензор. Нет” Юрій Бутусов опублікував матеріал, у якому вказав, що 50 прокурорів Хмельницької області оформили інвалідність, до чого може бути причетна колишня керівниця Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи Тетяна Крупа і її син Олександр Крупа, який очолював Пенсійний фонд в Хмельницькій області. Одразу ж після опублікування журналістського розслідування генеральний прокурор підписав наказ про проведення службової перевірки прокуратур не лише по нашій області, але й по всій Україні.

Нагадаємо, керівник Хмельницької обласної прокуратури Олексій Олійник, який також має групу інвалідності, відреагував на поширення і написав заяву на звільнення. Наказом генерального прокурора 17 жовтня Олексія Олійника звільнили з адміністративної посади керівника Хмельницької обласної прокуратури за власним бажанням. Обовязки керівника тимчасово виконуватиме перший заступник Юрій Висоцький.

Вікторія Катрич

Back to top button