Психологічна допомога “Ветеранського простору”

Протягом серпня цього року до комунального закладу Хмельницької міської ради “Ветеранський простір” звернулося 205 осіб. Серед них ветерани, військові та члени їхніх родин, які отримали соціальний супровід, індивідуальні консультації, психологічну підтримку, допомогу в юридичних питаннях. Фахівці центру спрямовують усі зусилля на те, щоб підтримати кожного, хто потребує допомоги в адаптації до цивільного життя після служби, забезпечуючи всебічну підтримку.

Одна із форм роботи з людьми, які зазнали травм війни, це психологічні практики за допомогою медитативного усамітнення, проживання в безпечному середовищі, зокрема на природі. Такі практики отримали назву “ретрит” за визначенням Рейчела Наомі Рімера, доктора медицини і цілителя з Каліфорнії (США), який здобув визнання й досвід, працюючи з жертвами війни. За його визначенням, горювання — це процес проживання горя й прийняття втрати і є індивідуальним для кожної людини. “Кожна велика втрата вимагає, аби ми знову обрали життя, писав він. Тужіння і смуток допомагають нам зцілитися, і, згадуючи, відчувати більше любові, ніж болю. Це вибірковий процес. Крок за кроком ви відпускаєте те, що йде, і горюєте про це. Крок за кроком ви зберігаєте те, що стає частиною вас. І будуєте себе знову”.

Важливо, що біль втрати учасниці ретриту, а це мами, дружини, проживають спільно, в солідарному середовищі. І начебто стають експертами одні для одних. Адже душевно поранених можуть зцілювати тільки інші поранені. Бо лише вони можуть зрозуміти, тому що зцілення страждання це співпереживання, а не досвід.

Так працюють з жінками психологині КУ “Ветеранський простір”, який діє на базі ГО “Захист об’єднання волонтерів”.

Майя Чернова, психологиня-волонтерка, провела вже два ретрити з жінками, які зазнали найбільших втрат у війні, дітей та чоловіків. “Психологічні наслідки цієї втрати можуть бути дуже глибокими, тому важливо надавати підтримку та можливість прожити горе в безпечному середовищі. Одним із таких рішень є організація короткотермінових ретритів для людей, які переживають втрату. Ретрит — це форма психологічного усамітнення, де люди можуть отримати допомогу, емоційну підтримку та знайти внутрішні ресурси для життя далі. Під час ретритів учасниці мають змогу опрацювати свої почуття під керівництвом психологів, використовуючи різні техніки, як-от арт-терапія, тілесно-орієнтована терапія та медитація. Такі заходи допомагають не тільки виразити біль, а й знайти нові сили для відновлення”. До слова, після ретриту сформувалась група підтримки матерів, які втратили своїх дітей на війнi.

Ці заходи відбуваються в межах проєкту “Підтримка ветеранського простору ГО “Захист об’єднання волонтерів”, що реалізується за сприяння Українського ветеранського фонду Мінветеранів та БФ “ІСАР Єднання”.

Тетяна Слободянюк

Back to top button