Пирогівці: міський відлік життя

Від червня 2020 року Хмельницька міська громада в результаті реформи децентралізації поповнилася 24 селами, які увійшли до її складу. До майже 275 тисяч міського населення додалося ще 30 тисяч мешканців сіл з відповідною інфраструктурою, соціо-культурним спектром і, звісно, зі своїми проблемами. Для ефективного та збалансованого розвитку було розроблено Стратегічний план Хмельницької міської територіальної громади на 2021-2025 роки з урахуванням рівних потреб усіх мешканців. І початок реалізації стратегії був досить успішним, соціальні зміни торкнулися й сіл з їхніми проблемами: дороги, водогони, освіта, медицина тощо. 24 лютого 2022 року змусило поставити на паузу низку економічних та соціо-культурних проєктів. Що ж вдалося здійснити? Які зміни внесла війна, як нині живе село міської громади?

Нещодавно журналісти «Проскурова» побували в с. Пирогівці — центрі старостинського округу Хмельницької міської територіальної громади.

Останній день зими в Пирогівцях відзначили активно: почали наводити лад у просторому парку в центрі села: працівники комунальної служб, бюджетних установ та небайдужі мешканці обрізали засохле гілля, очищали від хащів паркові зони, вигрібали злежане за зиму старе листя та сміття.


“Відколи почалось повномасштабне вторгнення, якось не на часі було парк чепурити. Але цього року вирішили капітально оновити, навести лад, плануємо й огорожу, тротуарну доріжку, квітів більше насадимо”, — розповів староста Пироговецького старостинського округу Володимир Чернюк. — Розпочали весняне прибирання і в інших селах округу: Прибузькому, Пархомівцях, Бахматівцях. В окрузі проживає майже 4200 мешканців. У Пирогівцях найбільше — понад 1400, — продовжує Володимир Анатолійович. — Чому, скажімо, Пирогівці комфортніше відчувають себе в міській громаді?

Тому що бюджет сільської ради Пироговець був однаковий з бюджетом сільської ради Бахматовець, де мешкає близько 680 жителів. Усі жили за рахунок дотації районної ради. Велику частку вирішення соціальних проблем забезпечували орендарі сільськогосподарських угідь. Які проблеми вже подолали із приєднанням до міської тергромади? Насамперед водовідведення. Для Пироговець це була проблема номер один, яка тяглася з 2000 року. Мережі водопроводу та каналізаційної системи знаходились в аварійному стані, очисні споруди були зруйновані і неочищені стоки скидалися в річку Південний Буг. Це все знаходилось під щільним прицільним наглядом обласної екологічної служби та природоохоронної прокуратури. Очисні споруди на той час коштували понад мільйон гривень. А бюджет сільської ради — близько 800 тисяч гривень. На сьогоднішній день очисні споруди зроблені і працюють повністю за кошт бюджету міської громади. І це вже було в 2023 році, тобто, коли міський бюджет зазнав змін через перепрофілювання на воєнні пріоритети. Вартість проєкту — майже 1 млн 300 тисяч гривень. Але ми розуміємо, що на час війни це велике навантаження для бюджету. Тому поки що зробили поточний ремонт водомережі, частково поміняли труби тощо. На це з міської казни пішло близько 800 тисяч гривень. Тривають роботи з коригування проєкту будівництва водогону в селі Бахматівці. Вирішені проблеми з вивезенням сміття. Спочатку люди не хотіли укладати договори, хоча й сума була невелика, але в селі звикли вивозити сміття за рахунок сільської ради, що призвело до засмічення навколишнього середовища та стихійних сміттєзвалищ.


Із 2022 року в наших селах вивезенням сміття займається підприємство “Носоріг-Еко”. Щосуботи у визначений час приїжджають і забирають всі відходи. В Пархомівцях встановили контейнери на кожному перехресті і люди користуються ними. Не так активно йде підписання договорів з вивезення сміття в Бахматівцях, але це лише справа часу, хоча так само сміття вивозиться щосуботи.
Щодо економічної інфраструктури, у Пирогівцях з 2018 року працюють три потужні автопідприємства, які надають послуги з ремонту і обслуговування автомобілів у Хмельницькій, Вінницькій і Чернівецькій областях, дві автозаправки, три готельно-ресторанні комплекси, пилорами, орендарі водних об’єктів, садівничі підприємства, розважально-мисливські комплекси (до речі, найкращі в Європі, “Крила Грому”, “Фазан”, “Стрілецький клуб”), теплиці та електричні сонячні станції. Крім того, 86 дрібних підприємств, наповнюють міський бюджет та активно допомагають ЗСУ. Планується будівництво пекарні. Надійним партнером Пироговецького округу залишаються ПП “Аграрна компанія-2004” та агрофірма “Обрій”, малі фермерські підприємства “МАЇС” та “АЛАГЕС”, які сприяють вирішенню низки соціальних проблем. Виробники повністю взяли на себе допомогу на поховання, лікування хворих людей та поранених ЗСУ, також допомагають школам, дитсадкам з обладнанням, інвентарем. За соціальною угодою, розповідає Володимир Чернюк, люди отримують, матеріальної допомогу, в середньому, у 600 тисяч гривень на рік.
Але тривалою проблемою для села, де багато молоді, для майже 250 учнів місцевого ліцею залишався спортивний сектор. У серпні 2021 року Пирогівці стали першим в Хмельницькій громаді селом, де з’явилося багатофункціональне спортивне поле з гумовим покриттям для гри у волейбол, баскетбол та міні-футбол. На спорудження об’єкта з бюджету громади витратили 1,5 млн грн.


Відчули зміни й працівники освітньої галузі. Як розповіла директорка Пироговецького ліцею Людмила Войтюк, відповідно до міської програми розвитку освіти, зарплата педагогів прирівняна до їх міських колег, тобто виплачується щомісячна 30-відсоткова надбавка. Там само зросла зарплата в працівників дошкільних закладів. Є 13-а зарплата, премія на День вчителя, в т.ч. технічним працівникам. “Вже в перший рік приєднання нам виділили 200 тисяч гривень на обладнання профільних кабінетів природничо-математичного циклу, — зазначила Людмила Войтюк. — Загалом департамент освіти міської ради дуже оперативно і якісно реагує на наші звернення: чи то миючі засоби, чи пальне для шкільного автобуса, загалом усі кошти в межах того, які ми можемо закладати на наші потреби, виділяються. В минулому році за програмою енергозбереження у нашому, а також у Пархомовецькому ліцеї-філії замінені всі вікна, двері”.
А головною подією минулого року для ліцею стало спорудження сучасного комфортного укриття коштами міської ради та активною роботою депутатів міської ради Ярослава Каюка та Володимира Пекарського. Комфортне сучасне укриття звели за неповних шість місяців. Адже від початку великої війни майже 170 учнів ліцею змушені були більше року навчатися онлайн, оскільки не було сховища. Лише учнів першого класу забезпечили очною формою навчання в Пархомовецькій філії. Працювали толокою: хмельницькі будівельники, педагоги та батьки. Укриття знаходиться неподалік, за 130 метрів від закладу освіти, в Будинку культури. Загальна вартість об’єкта склала понад 1,5 млн грн. Також місто виділило кошти для обладнання нової модульної котельні для ліцею.
З’явилось оновлення й у дитсадку, де виховують 40 малюків. За словами директорки ДЗО Тетяни Бідзілі, в групи закупили меблі, для харчоблоку придбали посуд для оновленого меню, також міська рада придбала генератор на випадок відключення світла.
Торкнулись зміни медичної галузі. У жовтні 2022 року розпочався капітальний ремонт амбулаторії сімейної медицини. На об’єкті замінили дах, утеплили та оздобили фасад, замінили всі комунікації, зробили перепланування приміщення. Вартість ремонту — 3,5 млн грн з міського бюджету. Нині амбулаторія обслуговує понад 1200 пацієнтів з Пироговець та Прибузького. “Приймаємо всіх, від народження до найстарших, — розповіла сімейна лікарка Ольга Шандиба. — У нас з’явилося й нове обладнання. Це, зокрема, аналізатори крові, сечі для загальних аналізів і для цього людям не потрібно їхати в місто. Раз у місяць проводимо аналізи на холестерин. Також ми отримали апарат на FAST-дослідження гострих станів, є плантограф, кардіограф та інше сучасне обладнання”.
Комунальним підприємством “БРЕД” кожного року професійно обслуговуються вуличні мережі доріг всіх сіл старостинського округу. За рахунок бюджету міської та обласної рад у 2021 році у Пархомівцях зроблена асфальтна дорога довжиною майже два кілометри, яка роками була зруйнована та занедбана. Якби не війна, така ж сама дорога з’явилася б у селі Бахматівці.
Потужно стала працювати соціальна сфера в допомозі пенсіонерам, інвалідам, малозабезпеченим, внутрішньо переміщеним особам. Загалом різноманітну допомогу отримують більше 400 людей. Гарно працює служба у справах дітей. Була велика проблема з дільничними. Вони мінялися майже кожен рік. Зараз завдяки впровадженню міського голови Олександра Симчишина та секретаря міської ради Віталія Діденка на місці працює шериф-поліцейський громади. Напругу з пияцтвом, побутовими сварками, крадіжками, розповсюдженням наркотичних речовин та алкоголю значно зменшено. У відповідний стан приведені сільські бібліотеки та будинки культури. Навіть у цей важкий час проводяться патріотично-виховні заходи, приурочені до державних свят.
Які проблеми поставлені на паузу? “У нас через село пролягає траса державного значення М-12 Стрий-Тернопіль-Кропивницький-Знам’янка. Рух тут дуже жвавий. Вздовж дороги розташовані магазини, школа, кафе-бари, малі підприємства. Отож і людей тут ходить багато. Протяжність дороги 2 км, а тротуарної доріжки немає ані на метр, — каже староста округу. — Оскільки через воєнний стан у бюджеті обласної служби автомобільних доріг на капітальні ремонти та будівництво кошти не виділяються, лише на поточні, будемо сподіватись, що після закінчення війни кошти нарешті знайдуть. Так само відкладено будівництво запроєктованого водогону міської ради в Бахматівцях: пріоритет бюджету — допомога фронту, і це всі розуміють”.

Про те, як велика війна змінила громаду Пироговець і сіл округу, як люди об’єднались у спільній справі, у взаємодопомозі розповімо в наступному випуску “Проскурова”.

Тетяна Слободянюк

 

Back to top button