Питання більш як на мільярд гривень: хмельницькі депутати відреагували на рішення уряду щодо вилучення з бюджету громад «військового» податку

Депутати Хмельницької міської ради звернулися  до центральних органів влади щодо неприпустимості відібрати в місцевих громад “військовий податок” на доходи фізичних осіб та 4 відсотки загального ПДФО. На їх переконання це унеможливить допомагати армії коштом місцевих бюджетів, як було досі, а відтак  суттєво ослабить Об’єднані сили Збройних сил України.

На позачерговій сесії Хмельницької міської ради, яка відбулася 15 вересня, депутати проаналізували  питання щодо вилучення з доходів місцевих бюджетів “військового ПДФО” (податок на доходи фізичних осіб) і  ухвалили звернення до Президента України та Верховної Ради щодо непідтримання законопроєкту від 12.09.2023 року №10037 “Про внесення змін до розділу VI Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України”.

Стурбованість міської влади цілком зрозуміла, адже, окрім цих чотирьох відсотків, які мешканці нашої громади до того, як пішли воювати, сплачували в місцевий бюджет, уряд хоче відібрати ще 4 відсотки загального ПДФО. За словами міського голови Олександра Симчишина, по суті, це подвійна втрата надходжень до бюджету громади. Якщо говорити в цифрах, то це мінус мільярд триста-мільярд чотириста. Крім того, до місцевого бюджету й так надходить лише 64 відсотки ПДФО від мешканців громади. Решта йде до державного бюджету та до обласного. Тобто, нова ініціатива уряду — це не лише послаблення громади, а й вилучення в місцевого самоврядування коштів, які спрямовувались протягом останніх двох років на Сили безпеки та оборони.

“Ми ремонтуємо військову техніку, автотехніку, бо міноборони цього не робило. Ми купуємо мавіки, бо міноборони назвало їх “весільними”, ми купуємо дрони, бо їх також ніхто не купував, антидрони і всю решту, чого не робило міноборони. З державного бюджету на відновлення військової частини після прильоту в травні держава спрямувала  200 тисяч гривень — ми 28 мільйонів. Ми не дамо їх наступного року, тому що в нас їх не буде. Я маю величезний сумнів, що їх дадуть із державного бюджету. Що буде відбуватися? Будуть ще більше працювати волонтери, але волонтери не зможуть допомогти на мільярд, як би вони того не хотіли, оскільки такого ресурсу не мають. Тому це мінус ресурсу для громад, це погіршення, насправді, допомоги для військових, на нашу думку, і тому ми на це реагуємо. Тим більше, ми навіть запропонували, що правильно буде військовий ПДФО залишити в громадах, а 7 відсотків цього ПДФО спрямувати на обороноздатність, на підтримку ВПО та на ліквідацію наслідків прильотів. Тому що прильоти різні бувають. Останній у травні забрав у нас десятки мільйонів гривень. Тому і ми, і Асоціація міст, і місцеве самоврядування далі будемо наполягати на тому, що місцеві ради є куди ефективнішим розпорядником цих коштів, ніж будьхто інший. Ситуація важка, і є насторога, що цей ресурс місцеві громади втратять”, — прокоментував міський голова.

Євген Ковтун

Back to top button