Раптова висипка, або дитяча розеола

Ця хвороба змушує батьків добряче похвилюватися. Вона починається з високої (38-40 градусів) температури, яка важко збивається. Як правило, температура падає на 3-5 день захворювання. І саме в цей час з’являється висип на тілі дитини. Дрібна рожева висипка рясно вкриває животик, спинку, обличчя, ручки й ніжки. І тут у батьків починається справжня паніка: мабуть, це кір? Скарлатина? Краснуха? Чи, може, алергія на жарознижувальні препарати?


На щастя, ні. Це звичайна дитяча розеола або раптова екзантема. Висипка не свербить і минає за кілька днів. Це гостра вірусна інфекція, викликана ентеровірусами, а саме герпевірусами шостого, рідше сьомого типу. Як правило, хворіють дітки до двох років. У старшому віці майже не зустрічається. Серологічні дослідження показують, що більшість діток до 5 років уже мають антитіла до цих типів вірусу.
Основні симптоми: висока температура, яка погано контролюється жарознижувальними препаратами; можливі нежить, кашель, біль у горлі. Як правило, розеола минає без специфічного лікування. Дитину треба ізолювати. Давати їй жарознижувальні препарати (ібупрофен або парацетамол, дозування залежно від ваги дитини), забезпечити свіже прохолодне повітря у кімнаті, давати багато пити.

Якщо ж дитина відмовляється від їжі і пиття, або ж на фоні температури виникають фібрильні судоми, або ж після висипки стан не покращується, треба негайно звернутися до лікаря.
У жодному випадку не можна давати хворій дитині антибіотики чи антигістамінні препарати. Самолікування недопустиме.
Нині дитяча розеола доволі розповсюджена, особливо часто з нею звертаються до лікарів восени, взимку й навесні. Бажаю діткам і батькам здоров’я!
Олена Біланюк,
лікар-педіатр амбулаторії загальної практики сімейної медицини №12 КП “Хмельницький центр ПМСД №2”

Back to top button