Розбирають завали, ремонтують будівлі

 

Уже більше тижня місто відновлюється після терористичної атаки 22 березня, яка переконала, що тил у війні — поняття відносне, і один “чорний” світанок може розтрощити дім, зруйнувати долю і найгірше — знищити життя.

23 березня хмельничани прощалися з подружжям пенсіонерів Королькових, дім яких знищив вибух і відібрав життя Валентини і Анатолія, у реанімації міської лікарні перебуває їхня 21-річна онука Марія. У дівчини закрита черепно-мозкова травма, перелом склепіння черепа, закрита травма грудної клітки, травмований хребет, розповів директор міської лікарні Валерій Гарбузюк.

На місці вибуху, який вщент розніс приватний будинок і пошкодив сусідні багатоповерхівки, продовжують розбирати завали. Від моменту вибуху, коли вщухла тривога, комунальники і родичі продовжують розбирати завали, від будинку не лишилося й сліду, лише будівельне сміття… 

Ударною хвилею у сусідніх багатоповерхівках, в інших будинках приватного сектору позносило вікна, вибило двері, пошкодило транспорт. “220 людей за п’ять днів після атаки звернулися із заявами до Хмельницької міської ради щодо пошкодження житла внаслідок атаки, розповів заступник міського голови Василь Новачок. Матеріали, зокрема скло для дерев’яних вікон, дають мешканцям безкоштовно. Ріжуть його за індивідуальними замірами у дворі будинку. “Наразі вже видали 400 квадратних метрів скла. Не просто видали, а порізали потрібних розмірів. Також видали 900 “квадратів” поліетиленової плівки. Сьогодні продовжували обстеження приватних будинків, там переважно проблема з покрівлями. Думаю, сьогодні до кінця дня видадуть людям покрівельні матеріали, якщо там був шифер старий, люди отримають новий”, — поінформував Василь Новачок.

До відновлення пошкодженого житла долучатимуться й міжнародні організації. Про це повідомила директорка Агенції регіонального розвитку Хмельницької області Катерина Савчук. “Наразі долучився благодійний фонд “Рокада”. Їхні представники надавали безпосередньо на місці будівельні матеріали. До надання допомоги долучилися й такі організації, як “Актед” та “Норвезька рада у справах біженців”. Вони планують надати фінансову допомогу в розмірі 10 800 гривень кожному члену родини, яка постраждала від обстрілів” 22 березня.

Комунальники та мешканці прилеглих будинків уже зробили заміри вибитих вікон та шибок, нарізають скло. Дехто позатуляв вікна фанерою. У квартирах є тепло, світло та вода, але тиждень без газу живуть мешканці найбільш пошкодженої багатоповерхівки. Наразі газівники завершують перевіряти вентиляційні канали в квартирах, розповіла начальниця вентиляційної дільниці Тетяна Овчіннікова. “Треба перевірити вентиляційні канали в кожній квартирі на наявність тяги. Ми надаємо акти для “Хмельницькгазу”, і тільки за цими актами вони запускають газ. В суботу, 23 березня, було оголошення, ми перевіряли вентиляційні канали, але 50 відсотків мешканців були відсутні, тож сьогодні продовжуємо працювати”.

Нагадаємо, постраждалим від терористичної атаки пропонують два варіанти допомоги. “Програма в Дії “єВідновлення” діючий інструмент від уряду. Сума допомоги складає до 200 тисяч гривень. Програма передбачає виділення коштів на проведення ремонтних робіт і повністю покриває потреби в коштах. Для отримання допомоги, ви маєте зареєструватися в додатку “єВідновлення” і після обстеження помешкання власникам порахують вартість робітю Далі вони на власний рахунок отримають кошти, які можна використати тільки для проведення ремонту, зазначив на своїй Фейсбук-сторінці Василь Новачок. Проводити ремонтні роботи до обстеження не дозволяється. Інший варіант це грошова допомога з міського бюджету. Сума до 50 тисяч. В цьому випадку ви проводите ремонт за власний кошт, а місто надасть допомогу за наявними понесеними витратами згідно з підтверджуючими документами (чеки, накладні). Під компенсацію підпадають вікна, балконні рами, вхідні двері. Проведення робіт дозволяється після обстеження пошкоджень і видачі актів”.

Наталія Лісова

Back to top button