Розмір має значення : в Хмельницькому затвердили дизайн-код ще для однієї вулиці міста

Вулицю Подільську, яка розташована у середмісті Хмельницького, «переодягнуть» відповідно до дизайн-коду, який на черговому засідання затвердили члени виконавчого комітету Хмельницької міськради.

Аби громіздкі і відверто насичені кольорами та зайвим інформаційним декором  вивіски на будівлях не прикривали декоративних елементів фасаду і  вікон, власникам магазинів та установ потрібно їх замінити. Для цього для кожної будівлі розроблені рекомендації як кольорового вирішення фасадів, так і стилю  вивіски, щоб вона не домінувала над фасадом самої будівлі.

За словами в.о. директора Департаменту архітектури, містобудування та земельних ресурсів Хмельницької міської ради Максима Дружиніна, назви  магазинів, аптек, установ та фірм,   мають  бути написані лише об’ємними літерами без підкладок. При цьому літери можуть бути світловими, зокрема, неоновими.

« Розробляючи  дизайн-код, ми взяли за основу приклад європейських міст, де назви закладів складаються з об’ємних літер, без зайвого малюнку поруч. При цьому усі вивіски повинні мати однакову висоту та зберігати горизонтальний баланс. Висота літер має бути не більше 400 міліметрів, товщина до 150 міліметрів, висота кронштейнів від 2500 міліметрів, площа таблички не більше 0,5 квадратних метра. Дизайн-код  вулиці Подільської буде починатиметься від вулиці Шестакова і закінчуватиметься вулицею Старокостянтинівське шосе», –  зазначив посадовець.

Щодо самих вивісок, то їх рекомендують виготовляти  з металу, дерева, каменю або скла. При цьому новий дизайн-код має поліпшити вигляд будівель,  зберегти їхній автентичний вигляд, а також він переслідує ще й найважливіше завдання  –  доступності та зручності користування інфраструктурою міста.

Нагадаємо, в травні 2020 року  на черговому засіданні виконавчого комітету було затверджено дизайн-код вулиці Проскурівської, яка потребувала зовнішніх змін для збереження  архітектури, автентичності історичного середовища та  туристичної привабливості. Сьогодні  на Проскурівській  вивіски на будівлях вже не  закривають декоративні фрагменти фасадів, площини вікон та дверей. Фасади перших поверхів історичних будівель не рясніють  різнокольоровими табличками та інформаційними заманихами. Здається, дрібниця. Але насправді, коли  сформоване стилістично єдине , комфортне і безпечне міське середовище, це класно.

Ольга Сєргєєва

Back to top button