Сатанізм у Великий піст

27-28 березня рпц під керівництвом патріарха кирила гундяєва провела Всесвітній російський народний собор у москві та схвалила документ для формування ширшої націоналістичної ідеології щодо війни в Україні. Учасники ефесбешно-народного собору вважають, що російський народ зі зброєю в руках відстоює державність, цивілізаційну, релігійну, національну та культурну ідентичність російської держави. Також йдеться про “триєдність російського народу” і про те, що білорусів та українців “варто визнати лише субетносами росіян”. Тобто черговий доказ того, що російський фашизм декоративно вбрався у попівську рясу, а декорацію пропагандистських телеканалів на якийсь час замінили декорацією церковною. Але хіба є різниця? Символічно, що хрестовий похід отці “ісконного православія” оголосили у час Великого посту. “З духовно-моральної точки зору СВО є Священною війною, в якій росія і її народ захищають світ від натиску глобалізму і перемоги Заходу, що впав у сатанізм”, — йдеться в документі.

Отже, геноцид, який коять на українській землі орди знавіснілих злочинців, це боротьба з сатанізмом, а путінські вбивці рятують світ. За якими ознаками зайди-вбивці розпізнають український “сатанізм” у російськомовних, недотрошених ними регіонах України: коли гвалтують і викрадають, катують, коли, крім житлових “сатанинських” кварталів, десятками знищують храми упц мп? Хто тоді слуги сатани?
Біснувата російська церква уже нікого не дивує своїми людиноненависницькими мареннями, а працює винятково на внутрішню аудиторію, пригнічену недавнім терористичним актом у підмосковному ТРЦ “Крокус”. Хто винен? Звісно, Україна, а не ІДІЛ. Ось і поспішило гундяєвське попівство вкотре освячувати сво та влити порцію злоби й отрути в зомбомізки росіянців. Це працює, бо без чергової дози пропагандистського дурману в них почнеться ломка.

Попівське зборище в москві знову завдало головного болю упц мп в Україні. Так, в упц мп після заяви росіян поспішили відмежуватись від ідеології “руского міра”, заявивши, що це суперечить базовим принципам християнської моралі. Наче б росія має до моралі хоч якийсь стосунок! Про це публічно висловився митрополит упц мп Онуфрій. “Ми ніякий російський світ не будуємо, ми будуємо Божий світ”, — йдеться в заяві упц мп. Але звідки ж в цьому “Божому світі” стільки колаборантів і ворогів України? Згадаймо Київську лавру, згадаймо події в Хмельницькому, коли попи побили військового. Перелік можна продовжувати довго.

Митрополит Євстратій, речник ПЦУ, після собору в москві написав у Фейсбуці, що “структура московського патріархату в Україні на чолі з митрополитом Онуфрієм цілком нагадує особу, яка страждає від домашнього насильства, але не здатна порвати з насильником. Вони бояться його погроз та переслідування, бояться “піти з дому”, тобто вийти з системи мп, бо “залишаться на вулиці” — “без канонічності”. Вони бояться його звʼязків, адвокатів, грошей, впливу”.
Втім українське суспільство очікує більшого, а не лише публічного “відхрещування” упц мп від російського покровителя. Коли ж Верховна Рада прийме нарешті закон, який стосується заборони діяльності всіх проросійських церковних організацій, в тому числі упц мп? Крайнім строком депутати називали дату другої річниці московського вторгнення в Україну. Який наступний термін?
Тетяна Слободянюк

Back to top button