Сергій Жадан розповів хмельничанам чому митці йдуть у волонтери

Відповідь на це та інші запитання у Хмельницькому давав харків’янин Сергій Жадан – український поет, письменник, музикант, волонтер  та громадський діяч. Ця зустріч відбулась  в рамках всеукраїнського туру рок-гурту «Жадан і Собаки». На спілкування з письменником та концерт гурту «Жадан і Собаки»  всі квитки були розкуплені ще апередодні.  Захід благодійний, більшу частину коштів організатори перераховують на ЗСУ. До речі, у жовтні 2019 року   письменник брав участь  у  заходах  міжнародного перекладацького фестивалю «Translatorium» в нашому місті.

Чому так важливо, аби наші відомі митці, літератори були на передовій не лише культурного, а й волонтерського фронту? Чому це робить з початку повномасштабного вторгнення більшість  зіркових українських виконавців?  Тому що митець – це генератор для суспільства, і його приклад, позиція, вчинки запалюють тисячі, мільйони людей.  Митці здатні більше, ніж політики, об’єднувати  і надихати людей. Згадаймо лише, як посеред занімілого у перші дні вторгнення  Києва  лідер рок-гурту «Бумбокс» Андрій Хливнюк, він же боєць тероборони, заспівав «Ой у лузі червона калина»?  Її підхопила не лише Україна, а весь світ, об’єднала визнаних, авторитетних зірок сцени, кіно, які нас  підтримали і надихають донині, донатять на допомогу українському народу, війську.  Першими стали англійські легендарні рок-ветерани «ПінкФлойд». А великий грузин  Вахтанг Кікабідзе, який пожертвував ЗСУ свої заощадження?  І таке не забувається, і продовжується. До цілковитої перемоги над рашизмом як всесвітнім злом.

«Ми маємо вистояти, якщо хочемо далі жити на своїй землі. Вкотре і вчергове хочеться подякувати всім, хто допомагає й підтримує”, – написав  Жадан на своїй Фейсбук-сторінці, яка в останні місяці стала його волонтерським щоденником, який читають десятки тисяч. Серед  шанувальників творчості харків’янина в Хмельницькому, як виявилося,  найбільше молоді. І це не лише фанати рок-музики, а й літератури, отже, наша молодь читає.  Багато  з молодих хмельничан знають чимало  романів Жадана: «Ворошиловград», «Месопотамія», «Інтернат», «Життя Марії», «Тамплієри», поетичні твори.
« Особливо приємно, що приходить багато молоді. Сьогодні потрібно спілкуватися, бо тривожно у повітрі й багато кому не вистачає живого контакту. Адже те, що ми бачимо у соціальних мережах, лякає й усамітнює. І тому ось такі речі в культурі наразі на часі»,  –  зазначив Жадан.

З початку повномасштабного вторгнення він живе, пише і волонтерить у рідному Харкові. Хоча початок його волонтерства – це 2014 рік, попереду був харківський Євромайдан. І нині підтримує місто від першого дня повномасштабного вторгнення,  досі залишається з ним у найскладніші моменти, під бомбардуваннями й обстрілами. Перші тижні повномасштабної війни разом із друзями-волонтерами вони займалися “буденною роботою”: купували й розвозили продукти й ліки, знаходили спорядження для військових, зустрічали вантаж з благодійною допомогою з інших міст. Зараз, насамперед, зосереджені на роботі з військовими та допомозі цивільним ближче до лінії фронту. Окрім того, харківські митці роблять усе для того, щоб і культура сьогодні підтримувала містян і наших воїнів.

“Письменники, музиканти, актори, які тут залишилися в силу своєї такої громадянської позиції, вирішили не просто сидіти десь по підвалах, а щось робити. Ну і почали волонтерити. І от ми згадали, що ми все-таки митці, що за нами є якийсь культурний бекграунд, і ми почали робити виступи. ​​В нас були виступи в метро, в госпіталях, для військових, були якісь концерти. Завершилось це великим рок-фестивалем, який ми зробили, коли вже трішки припинилися обстріли,” – розповідає Сергій Жадан.

Від початку літа Жадан та його команда встигли передати на потреби ЗСУ дрони, біноклі, тепловізори, бронежилети, шоломи, інше обладнання, десятки автомобілів, а також забезпечити гуманітарною допомогою, медикаментами та автомобілями швидкої допомоги мешканців прифронтових зон. У серпні письменник розпочав поки наймасштабніший фінансовий збір. Приблизно за місяць, після туру,  він планує привезти до Харкова сотню автівок для ЗСУ. Письменник зауважив, що у містах попри все мають працювати театри, відбуватися письменницькі  зустрічі.  Адже, на жаль, у Харкові зачинені театри та книгарні.Але музиканти самі організовують культурне життя,  постійно виступають у місті, і нещодавно провели великий рок-фестиваль в оперному театрі, куди прийшло понад тисячу людей.

«Харків сьогодні  – втомлений, напівпорожній, але сильний і нескорений. Там є багато людей, які залишилися з першого дня і вони розуміли, чим будуть займатися, а багато повернулося в місто за першої можливості», – каже письменник.

Поїздки містами України з рок-гуртом «Жадан і Собаки», з яким він виступає як соліст, тривають з літа. «Друзяки, ми тут із Собаками рушаємо в мандрівку, аби позбирати трішки грошей на добрі справи. А паралельно вирішили поговорити про літературу. Приходьте!», – написав він у Фейсбуку напередодні зустрічі в Хмельницькому.

Тож містяни мали можливість придбати збірки поезії та твори одного з найвідоміших вітчизняних авторів наших днів.

Жадан народився 1974 року в Старобільську Луганської області. Закінчив Харківський національний педагогічний університет ім. Г. Сковороди (факультет українсько-німецької філології). Навчався в аспірантурі, здобув ступінь кандидата філологічних наук, певний час викладав. Пише поезію, романи та есе українською мовою, а також перекладає поезію з німецької, англійської, білоруської та російської мов. Володар багатьох літературних премій. У 2010 році його роман “Ворошиловград” став книжкою року за версією української служби ВВС, а 2014 року цей самий твір назвали книжкою десятиліття. Співпрацює з харківським рок-гуртом “Собаки в космосі”, який з 2014 року має назву “Жадан і Собаки”.

Книги Жадана активно читають і за кордоном. Його тексти перекладені понад 20 мовами, а сам він пише на кількох. Після  24 лютого створив благодійний фонд  на підтримку культури та освіти та займається волонтерством для ЗСУ.

А  ще об’єднує письменників Європи для допомоги Україні.  «Нещодавно Берлінський ПЕН-центр зібрав для нас, для Харкова велику суму  грошей, купили дві пожежні машини, десяток генераторів, які ми  передали  службі ДСНС. Це краплина в морі. Але краплина важлива, яка використана максимально ефективно, – розповідав  під час хмельницької зустрічі.

– Передали дснсникам Козачої Лопані одну з пожежних машин. Козача обстрілюється, але хлопці тримаються й професійно роблять свою роботу. За що їм величезна подяка. Хай усе буде добре. А влітку ми з польськими митцями збирали кошти  і купили два автомобілі для ЗСУ».

За словами письменника, від початку повномасштабного вторгнення літературну діяльність відклав на другий план. Нині він активно підтримує українське військо та надихає  свою аудиторію бути активними українцями і працювати на перемогу.

« З війною найкраще пишуться пости про волонтерську діяльність, тому що вони зараз найнеобхідніші. Сьогодні це головне. Творчість безперечно важлива, і має далі тривати, звучати, але сьогодні ми всі працюємо на перемогу, працюємо на нашу країну, на ЗСУ. Ця війна, на превеликий жаль, завтра не завершиться. Якщо ж ми хочемо, щоб вона завершилася післязавтра, нам сьогодні та завтра треба добре попрацювати, — наголосив Жадан. — Війна виснажує емоційно та фізично. Тому періодично нам усім потрібна підзарядка й цього не потрібно соромитися. Важлива взаємна підтримка. Щоб знайти сили працювати далі, потрібно спілкуватися з людьми, які дають тобі впевненість і віру. Це українці, які перебувають на передовій або займаються волонтерством».

Далі маршрут туру – Вінниця та Одеса.

Тетяна Слободянюк.

 

Back to top button