“Шевченко вустами жінок”

9-10 березня, в Україні традиційно відзначаються Шевченківські дні.

Вшанування Велетня національного духу, звернення до його творчості та її популяризація є основою нашої державності. Шевченкова творча спадщина сконцентрувала все: мову, історію, звичаї та традиції, мораль, етику й естетику, національну філософію, основи українознавства та державотворення, наше минуле, сучасне і майбутнє. Саме Шевченко зберіг і повернув народу його голос — українську мову.

Тарас Шевченко — це завжди сучасно, це — центр нашого культурно-історичного світу, волею історії пов’язаний з Україною.

В органній залі обласної філармонії відбувся хоровий вечір “Шевченко вустами жінок”, приурочений 210-й річниці з дня народження видатного українського поета. Хмельницький академічний муніципальний камерний хор виконував вірші Кобзаря, покладені на музику українських композиторів.

Таку знайому зі школи Шевченкову тему Хмельницький академічний муніципальний камерний хор (директор-художній керівник Ігор Цмур) розкрив щиро, проникливо, поєднуючи з сучасністю. У концерті прозвучали твори Є.Станковича, Л.Дичко, Б.Фільц, О.Стеблянка, С.Ярецького, О.Бартосевич. Вкотре хор виконав два твори композитора та артиста хору Станіслава Ярецького.

За виконанням хорових творів, музичних соло, декламуванням віршів та автобіографічними розповідями Тарас Шевченко постав людиною з неабиякими талантами, жагою до знань і всього нового, уподобаннями та захопленнями, залюбленим в українську природу та людей…

У залі філармонії розмістили дев’ять мольбертів із портретами Кобзаря у різні періоди його життя. Відповідно дев’ятеро жінок у віршах розповідали про творчий та життєвий шлях геніального поета. Вокальні композиції вміло поєднали з інструментальною музикою, художнім читанням та акторською грою.

Віримо, що “на оновленій землі врага не буде, супостата, а буде син, і буде мати, і будуть люди на землі”. І в серці кожного запанує та велика любов до України, до її народу, яку проніс крізь усе своє життя Тарас Шевченко.

Жанна Бойчук

Back to top button