Ще одна Хмельницька громада оголосила про перехід до ПЦУ. У відповідь священник московського патріархату осквернив українську мову

Сотні мешканців мікрорайону Лезневе,  вірян Свято-Покровської церкви  вже колишнього московського патріархату, зібрались на шкільному  стадіоні, аби вирішити  церковне питання, яке хвилює лезнівчан уже не перший рік. Події загарбницької  війни росії остаточно вдарили  по авторитету московського патріархату, який українці справедливо вважають філіалом ворожої російської церкви.

Збори  вірян  щодо переходу до Православної Церкви України  відбувались у напруженій атмосфері, адже священники московського патріархату намагались переконати парафіян залишити все, як є. Виступали мешканці мікрорайону, священнослужителі, представники районної та міської влади. Жителі мікрорайону згадували історію будівництва церкви, заснованої  понад століття тому ще у далекому 1900 році. Парафіяни ділились спогадами про те, як їхні предки  спільно, толокою, за власний кошт зводили храм. І тому учасники зборів висловлювали впевненість, що виключно  громада має право  вирішувати долю власноруч спорудженого  храму.

Один зі священнослужителів УПЦ МП закликав вірян одуматись і залишитись в лоні московського патріархату. При цьому він дозволив собі зневажливі висловлювання стосовно української мови, якою “говорять в театрах і пишуть на парканах лайливе слово з трьох букв”. Це лише збільшило людське обурення. Лунали вигуки “Геть московський патріархат!”, “Ганьба!”. Щоб стримувати людські емоції,  громадський порядок  під час зборів забезпечували правоохоронці.

Настоятель храму намагався переконати присутніх, що наразі Свято-Покровська церква не підпорядковується московському патріархату, що вона українська. Протягом чи не усіх зборів з ним дискутував голова Хмельницької райради Олександр Чорнієвич. Врешті-решт хмельничани одноголосно підтримали ухвалення статуту релігійної громади у новій редакції, обрали уповноважених осіб для його реєстрації у Хмельницькій обласній державній (військовій) адміністрації. Розпочалось документальне оформлення переходу релігійної громади до ПЦУ.

 Нагадаємо, в Хмельницькій тергромаді церковні переходи відбуваються найінтенсивніше  в області. 20 квітня  про вихід з московського патріархату  і перехід до ПЦУ заявили релігійні громади в Давидківцях, Богданівцях та Масівцях. За інформацією начальника обласної військової адміністрації Сергія Гамалія до ОВА від початку війни звернулись 16 релігійних громад з Хмельницького району, які вийшли з-під впливу російської церкви. Аналогічні рішення щодо переходу у понад 30  населених пунктах Хмельницької області.

Тетяна Руса.

Back to top button