Шрами ракетних атак: як місто відновлюється

Ми, на жаль, звикли до сигналів повітряної тривоги. І найголовніше після ворожих прильотів — щоб не було людських жертв. Але тим, хто опиняється у розтрощеному чи понівеченому будинку після терористичної атаки, особливо в холодну пору року, доводиться оперативно ліквідовувати жахливі шрами від смертоносних уламків шахедів чи ракет. І без допомоги держави, місцевої влади — вкрай важко.

Як влада допомагає мешканцям громади відновлювати майно після ракетних атак? Про це розповів Хмельницький голова Олександр Симчишин в інтерв’ю виданню “Інтерфакс”.Це постійна робота, зазначив він. У січні була ракетна атака, навіть на початку березня нас атакували БПлА. Зараз фактично щоночі щось летить, багато з того збивається, за це треба дякувати силам ППО і нашим мобільним вогневим групам, які роблять величезну і складну роботу. Але час від часу щось прилітає і завдає великих збитків. Програма “єВідновлення” один із способів, як ми разом із державою допомагаємо людям, але є й наші програми. Зокрема, це програма допомоги постраждалим від терористичних актів, ракетних атак, через яку ми виплачуємо людям матеріальну допомогу. Два тижні тому були цифри за друге півріччя 2023 року та січень 2024 року, відповідно до яких ми десь 13 млн грн виплатили людям на ліквідацію наслідків того всього тероризму. Всі наші служби реагують дуже швидко. Найважливіше, щоб не гинули і не отримували поранень, а те все матеріальне відновлюється. У нас, на жаль, під час ракетної атаки в січні загинули троє цивільних людей, позаминулого року молода дівчина, чимало поранених цивільних і це найстрашніше”.

Які найбільші складнощі відновлювальних робіт? Як показав досвід, це величезні об’єми та брак робочих рук. Відновлення житла є вузькопрофесійним процесом: не може будь-хто ремонтувати дах, замінювати чи склити вікно, а тільки спеціалісти. Оскільки багато комунальників мобілізовані й воюють, і це зменшує кількість людей у бригадах, які можуть працювати на відновленні, хмельничанам допомагають інші громади, так само як наші спеціалісти підставляють плече тим, хто постраждав від ворожих атак.

Вікторія Катрич

Back to top button