“Шию іграшки, що розповідають про Україну”

Так розповідає про своє захоплення хмельницька майстриня Олена Панчук під час персональних виставок.

Крафтові іграшки пані Олени вже не раз експонувались для показу. Але ця виставка особлива, бо присвячена геніальній українській художниці Марії Примаченко, і в січні Україна відзначила 115 років від дня народження видатної мисткині, яка здійснила мистецьку революцію в народному мистецтві наїву (примітивізму, зробила його світовим культурним брендом. З початком повномасштабного вторгнення світ переживає справжній бум на творчість Марії Примаченко: у травні 2022-го роботи українки експонувались на Венеційському бієнале, а про її творчість написали головні медіа світу. В Україні кошти від продажу роботи Марії Примаченко, яку здійснив Фонд Притули, принесли пів мільйона доларів для Збройних Сил. Вже в 2023-му виставки робіт Примаченко пройшли по всьому світу.

Яким чином крафтові іграшки хмельничанки Олени Панчук мають стосунок до мистецької спадщини великої художниці?Її внесок у життя українців з кожним роком зростає, це цінність, що не виміряти і не дослідити до кінця, — розповіла пані Олена. — Це генератор життєвої сили та енергії. Багатьох під час війни витягнула і продовжує живити творчість Марії Примаченко. Любов до рідного краю, природних візерунків, кольорів. Пробудження дитячої цікавості досліджувати світ та жага до життя…”. Саме твори, ідеї великої українки “витягли” й Олену зі стану розгубленості й депресії у перші дні повномасштабного вторгнення. А допомогла в цьому любов до дитячих та декоративних іграшок, виготовленням яких захоплюється з дитинства. У її вмілих руках оживають герої народних казок, персонажі улюблених мультиків, дитячих книг і стають персонажами мистецьких виставок.

Зворушливі і кумедні “Грибоїд”, “Дика овечка”, “Синій бик”, “Бавовнятко”, “Зубата щука”, мрійливі птахи — загалом 13 ексклюзивних творів самобутньої майстрині стали експонатами виставки в центрі культури й мистецтва. Усі за мотивами творів Марії Примаченко. Плюшеві та вовняні персонажі повертають у дитинство, занурюють у казку, яку на своїх наївних живописних полотнах залишила у спадок культова авторка.

Чому фантастичні диво-птахи та звірі Примаченко “перекочували” в іграшкові формати? “Для мене дуже важливо відчути, хоча б трішки, дитяче бажання пізнавати й творити цю гру-життя. Тому — іграшки”. Крафтові іграшки та декор Олена виготовляє давно, але потужним каталізатором для нових ідей стало повномасштабне вторгнення. Якось вона переглянула в мережі відео, де інша майстриня показувала, як виготовляє м’які іграшки з народними орнаментами, за мотивами творчості Марії Примаченко. “Потяг до творення був надзвичайний. Я зрозуміла, що відкладати “на потім” — даремна справа, потрібно просто робити те, що дійсно до душі, і я це знайшла, — каже Олена. — Іграшки, їх пошиття є більше терапевтичним, ніж освітнім процесом. Це заняття допомагає мені зменшити тривожність під час сирен. А ще захистити внутрішню дитину — свою і своєї дитини — здатність радіти життю, створювати красу”.

Пошиття “воєнних” іграшок за народними мотивами привело Олену й до волонтерства. В обласному художньому музеї з перших місяців великої війни майстриня на безоплатній основі зі своїми матеріалами й викрійками створювала з дітками та дорослими, серед яких переважно були переселенці, іграшки, які слугували терапією й відволікали від жахів щодення. У музеї відбулась і перша її воєнна виставка. А з лютого минулого року Олена Панчук уклала офіційні договірні відносини з правонаступниками спадку Примаченко й створює іграшки з дозволу використання сюжетів художниці.

Тетяна Слободянюк

Back to top button