Сільські турботи міста

У 2020 році мешканцями Хмельницької міської територіальної громади стали жителі 24 сіл, які об’єднали з містом. Втім повсякденне життя людей у приміських селах залишається традиційним: городи, косовиці, домашня живність тощо, як того вимагає життя на землі, а не в міській багатоповерхівці. Інша особливість сільського життя –– демографічна: з кожним роком у селах більшає пенсіонерів, і вкупі зі старістю нерідко приходить й безпорадна, хвора самотність. І без постійної соціальної підтримки самотнім людям похилого віку, особам з інвалідністю та тим, хто опинився в складних життєвих обставинах, неймовірно важко виживати.

Відділення соціальної допомоги вдома мешканцям сіл створено у міському територіальному центрі соціального обслуговування 1 січня 2021 року. Наразі 21 соціальний робітник відділення надає послуги 254 одиноким людям, які не здатні до самообслуговування та потребують допомоги. Їхні підопічні мешкають у всіх 24 селах громади — як ближніх, так і віддалених. Люди отримують допомогу продуктами харчування, засобами особистої гігієни та догляду, одягом, взуттям, іншими предметами першої необхідності. В приміщенні територіального центру на вул. Перемоги, 7а та за місцем проживання для осіб зі зниженою руховою активністю також надаються перукарські послуги, дрібні ремонтні роботи. Труднощі воєнного часу розширили зону опіки соціальних робітників, проте вони, як і раніше, вчасно, за графіками поспішають на допомогу. Одні доїжджають щодня з міста, більшість живуть у селах, де мешкають отримувачі соціальних послуг. Зазвичай, люди потребують не лише догляду, а й спілкування, тому соціальні робітниці це ще й певним чином психологи, які вміють вислухати, підбадьорити, дати душевне тепло тим, хто в самотині потребує його найбільше.

У селах ми надаємо два види соціальних послуг: це –– натуральна допомога та догляд вдома, –– розповів директор територіального центру соціального обслуговування Хмельницької міської ради Дмитро Старцун. –– Догляд вдома — це побутове обслуговування, як-от приготування їжі, косметичне та вологе прибирання, доставка ліків, продуктів з магазину чи з ринку, приготування їжі тощо. Натуральна допомога –– це вже генеральне прибирання, ремонтні роботи, прання білизни та одягу, тобто значні за обсягом роботи. Але обидві ці послуги виконують одні й ті ж соціальні робітники. Тому навантаження, звісно, значні. Крім наших соціальних робітниць, в селах додатково працюють двоє чоловіків, які заготовляють дрова та викошують траву І це постійна робота на весняно-літній період: бо як тільки викосили траву в останньому селі, вже треба вже повторно починати косіння з першого. Йдеться про прибудинкові території, а не взагалі городи та косовиці, оскільки це не передбачено стандартом. В осінньо-зимовий період –– вже рубання та розпилювання дров. І це обов’язки для тих же двох наших робітників. Плюс за потребою вони роблять дрібний ремонт у приміщенні: поремонтувати розетку, кран, прикрутити ніжку в меблях, дверці в шафі та ін. Із зовнішніх –– ремонт огорожі, східців тощо”.

А якщо у сільського отримувача послуг є великий, у кілька десятків соток город, які межі допомоги? “Законодавець встановив межі –– до 2 соток ділянки. І всі соцробітниці в селах піклуються про ці ділянки. Але якщо бабуся живе в селі, а її діти в місті, ми таким людям не обробляємо городи. А для самотньої людини дві сотки присадибної ділянки зазвичай достатньо на городину”, — каже Дмитро Старцун.

Для отримання таких послуг усім одиноким людям похилого віку та людям з інвалідністю, які мешкають у селах Хмельницької міської територіальної громади, потрібно звернутись до соціального робітника у своєму селі або за телефонами: 098-966-91-28, 63-07-80, 63-23-37. Також у центрі надають соціальні послуги вдома і мешканцям міста. Для обслуговування самотніх хмельничан похилого віку та з інвалідністю, у терцентрі працюють 65 соціальних робітників.

Тетяна Слободянюк

Back to top button