“Скарби землі Болохівської”: нові лауреати регіональної премії

18 квітня, в День пам’яток історії та культури, БФ “Закон і справедливість” відзначив преміями цьогорічних лауреатів громадської відзнаки “Скарби землі Болохівської”, заснованої у 2007 році головою фонду Віталієм Олуйком, письменником Броніславом Грищуком та громадським активістом Денисом Монастирським.

Премія стала першою регіональною громадською відзнакою, яка щорічно присуджується науковцям (історикам, археологам, архітекторам тощо), письменникам та іншим представникам громадськості за значний внесок у розвиток, відродження та популяризацію культурної спадщини Подільсько-Волинського регіону (давнім “пращуром” якого є літописна Болохівська земля). Мотивація до нових досліджень, популяризації історії нашого древнього краю вкрай важлива сьогодні, коли ворог прагне знищувати не лише нашу територію, а й українську ідентичність.

На цьому наголосив у вступному слові український політик, юрист, доктор наук з державного управління, письменник, а з часу війни — офіцер-психолог 86 ОБТрО ЗСУ Віталій Олуйко. “З початком повномасштабної війни рашисти знищили в Україні 792 пам’ятки історії та культури. Музей Сковороди на Харківщині, в Одесі вони знищили понад 50 пам’яток, серед них і відомий кафедральний собор. Вони викрали сотні тисяч наших музейних експонатів. Вони знищують нашу культурну спадщину, тому що вважають, що так знищують нашу ідентичність. І якби українці до цієї війни краще знали б історію України, вивчали б її, любили, досліджували, якби добре знали і розмовляли б завжди і скрізь українською мовою, і, особливо, підтримували ЗСУ, орки нас боялися б, до нас не сунулися б. Безумовно, російська імперія розпадеться, саме тому московити прагнуть захопити, вкрасти частину нашої території та історії”, — сказав Віталій Миколайович.

Уже 17 разів БФ “Закон і справедливість” називає лауреатів регіональної премії “Скарби землі Болохівської”, яку у 2007 році ініціював Броніслав Грищук, і цю ідею тоді підтримав ректор ХУУП Віталій Олуйко. “Чому Земля Болохівська? В ХІ-ХІІ ст. були Болохівськими князями була створена Болохівська держава, — нагадав Віталій Олуйко. — Це була дуже багата земля між Київським і Галицьким князівствами, і в свій час історики, археологи студенти Кам’янець-Подільського університету в Старокостянтинівському, Шепетівському, інших районах провели розкопки і відшукали урочища старих міст, знайшли унікальні скарби із золота, срібла, бронзи, прикраси. Вони зараз знаходяться в обласному краєзнавчому музеї, частин у з них забрав Київ. Тобто наша земля мала державне утворення, Болохівське князівство”.

Лауреатами цьогорічної премії стали чотири відомих подолянини. Броніслав Грищук, автор понад 20 книг, виданих великими тиражами, частина з яких перекладена дев’ятьма мовами світу — за документальний нарис “Граф Мархоцький і Миньковецька держава”. Петро Слободянюк, історик, краєзнавець, архівіст, культуролог, автор понад 30 наукових монографій та книг — за шеститомне енциклопедичне видання “Місцеве самоврядування Хмельниччини: нариси історії територіальних громад”. У номінації “Меценати Хмельниччини” лауреатом премії став Валерій Яглінський — за вагомий внесок у збереження культурної спадщини, волонтерську працю.

За вагомий внесок у популяризацію сучасної дитячої пізнавальної літератури в умовах війни нагороджений Андрій Максимчук — за книгу “Подорож Україною та Чарівний Дракон”. Письменник є військовослужбовцем 95-ї десантно-штурмової бригади ЗСУ, офіцер-розвідник з позивним Бетмен. “Це — слава і гордість України, — сказав про свого бойового побратима офіцер Віталій Олуйко. — Офіцер-розвідник, родом із села Чотирбоки Шепетівського району. Випускник академії Національної гвардії України. 24 лютого 2022 року відвіз з Києва двох своїх синів на Хмельниччину, а сам добровольцем пішов у військкомат. Книгу “Подорож Україною…” почав писати, коли наші війська звільнили Чорнобиль. А завершив, вже перебуваючи в зоні бойових дій на Ізюмському напрямку, в окопі та бліндажі. Андрій ще до війни пообіцяв молодшому сину написати книгу і свого слова дотримав. Через сім місяців вона була вже видана. Всі кошти від 7-тисячних тиражів ідуть на підтримку його бойового підрозділу”.

Подорож Україною…” — це історія про реальні історичні місця України, постаті, це — магія рідного слова. У планах письменника-військового — видати книгу двома іноземними мовами та випустити наступні серії мандрівок Чарівного Дракона. Він сьогодні їздить по Україні, коли в з’являється така можливість, за рахунок своєї відпустки, виступає перед молоддю, в бібліотеках вишах, збирає кошти на свою рідну бригаду.

Тетяна Слободянюк

Back to top button