Слідами Мельникова

Коли будуються нові вулиці завжди приємно: місто розвивається, живе, квітне. Так, років два тому завершили облаштування першої черги вулиці Мельникова. Наприкінці минулого року активно працювали на другій черзі. Але мимоволі гриз хробачок невідомості: а хто ж такий цей Мельников? Як не знати про таку шановану людину?

Ні, попервах назва не викликала запитань: є ж у Києві доволі потужна магістраль Мельникова. Хоча. Даруйте. Перейменували ж. На вулицю імені українського кінорежисера Юрія Іллєнка. Немає вже такої назви. Чому? Бо “столичний Мельников” — це Ювеналій, який організовував марксистські гуртки за царату. А хто ж тоді наш Мельников? Не назвали ж вулицю зараз на честь персони позаминулого сторіччя?

Гугл нам у поміч, думалося. Якби ж то. У Вікіпедії Мельникових до сотні: від архітектора Мельникова Аврама до бігуна Мельникова Якова. Хто ж із цієї когорти наш, подільський? Такий знаний, що новозбудовану вулицю в його честь назвали (до речі, назва Мельникова вже зустрічалася на мапі Хмельницького. Й навіть можна вважати, відносно неподалік від нової вулиці). Аби прояснити невідомість, довелося звернутися до міської ради і краєзнавців. Відповідь задовольнила частково. З одного боку, “пояснювальні документи до рішення щодо найменування вулиці відсутні”, йдеться у відповіді начальника управління капітального будівництва виконкому міськради Тетяни Поліщук. З іншого боку, член топонімічної комісії при Хмельницькій міській раді Сергій Єсюнін вважає, що “вулиця найменована на честь Івана Мельникова — командира 167-ї стрілецької дивізії, частини якої у березні 1944 року оперували на території Хмельниччини”, поінформували в міськраді.

Не ставимо під сумнів думку фахівця. На жаль, про цю людину в інтернеті інформації не знайшлося. Хіба можна вписати в Вікіпедію, що в українському обласному центрі на честь Івана Мельникова вулицю назвали.

Спробуємо зробити застережний висновок: перейменування вулиць активно триває по всій Україні, а російсько-українська війна цей процес істотно прискорила. І це — історична справедливість. Однак хочеться, аби знання про нові назви вулиць, в яких закарбовані імена наших достойників, важливі етапи української історії, будь-хто міг почерпнути з відкритих джерел. Тому що майже сто відсотків мешканців цієї ж вулиці Мельникова достоту не знають, хто він. Це по-перше. По-друге, очевидно, так і зроблять: топоніми, пов’язані із іменем Мельникова “заплановані до перейменування”, зазначили в міськраді.

Костянтин Зварич

Back to top button