Сміттєпереробний комплекс у Хмельницькому: проєкт працює

Коли в 2020 році наші народні депутати реєстрували в парламенті проєкт закону “ Про управління відходами”, який передбачав роздільне збирання побутових відходів, збирання великогабаритних та ремонтних відходів, а також небезпечних та зелених відходів від приватних домогосподарств, компостування та інші новації на шляху сміттєвої реформи, в Хмельницькому все це вже було, і навіть більше: запущений процес спалювання біогазу з полігону ТПВ, відкритий муніципальний центр управління відходами та унікальний інформаційно-навчальний центр поводження з відходами “Гуфі-центр”, містом курсував екобус і так далі.Тобто Хмельницький рухався на декілька кроків вперед і вже до кінця 2022 року мав вийти на видимі результати щодо сміттєпереробки реконструкції сміттєзвалища і будівництва сміттєпереробного комплексу. На це вдалося залучити кредит від ЄБРР і грантові (безповоротні) кошти від Інвестиційної платформи сусідства ЄС 5 млн євро. Торік після тривалих організаційних процесів та перемовин вдалось ще додатково залучити 1,25 млн євро гранту.

І хоча будівництво сміттєпереробного комплексу це досить тривалий і складний процес, влада міста дала йому старт. Але плани дещо змінила велика війна. Одним з головних пріоритетів громади стала допомога ЗСУ. Тим часом дехто, аби зайвий раз кинути кістку в соцмережу і похайпувати на цій темі, ставить запитання, мовляв, ну де ж той сміттєпереробний завод? Чому його не будують? Скоріш за все, любителів різних провокаційних постів у соцмережах насправді мало цікавить доля комплексу.

Втім, що ж насправді з сміттєпереробним комплексом? Відповідь на це питання знаходимо на сторінці Олександра Симчишина в Фейсбук.

24 лютого 2022 року наші плани змінилися. Але наші партнери, навіть зважаючи на форс-мажор, не відмовилися від договірних зобов’язань. Дещо призупинили частину робіт, проте після невеликої паузи проєкт знову запустили. Минулого року провели передкваліфікацію з відбору компаній для проєктування та будівництва сміттєпереробного комплексу. Перша передкваліфікація не відбулася через малу кількість учасників і невідповідність її вимогам. На жаль, в умовах війни світові компаній боялись будувати в Україні такі обʼєкти. Однак вже цього року відбулась нова передкваліфікація. Маємо трьох учасників — польську, грецько-турецьку та американську компанії. Зараз їх документи оцінюють, і тоді стане відомо, чи пройшли учасники передкваліфікацію. Після цього буде другий тур, повноцінний тендер і переможець на будівництво сміттєпереробного комплексу!

Також зараз триває перший етап тендеру з рекультивації діючого полігону і будівництво двох нових карт під полігон. Етап триватиме до 24 жовтня. Віримо, що матимемо учасників і реалізуємо проєкт. Тендер на встановлення системи очистки фільтрату тривав з 18 січня 2022 року та переносився кілька разів. Прийом пропозицій завершився 28 квітня 2023 року. Переможцем було визнано консорціум компаній UAB “Arionex LT” (Литва) та “Rotreat Abwasserreinigung” GmbH (Австрія).

Основним завданням підрядника є виготовлення проєкту та встановлення станції очистки фільтрату потужністю 200 м3 /добу, що працюватиме на системі зворотного осмосу. Також підрядник збудує під’їзду дорогу до об’єкту, встановить резервуари-накопичувачі та здійснить усі додаткові необхідні роботи.

Нещодавно в Хмельницькому перебував Ірмантас Сідлаускас, директор проєкту, представник консорціуму компаній з Литви та Австрії UAB “Arionex LT” and “Rotreat Abwasserreinigung” GmbH, голова офісу “Arionex LT” в Україні разом із командою. Спілкувалися з ним щодо особливостей будівництва станції очищення фільтрату. Пан Ірмантас запевнив, що через рік ми зможемо разом випити склянку води, отриманої від очищення фільтрату зі сміттєвого полігону.

Тішить, що наші партнери не бояться розпочинати роботи в час війни і розуміють, що нам потрібно рухатися вперед, інакше проблема із відходами ставатиме все більшою”.

Слід зазначити, що кошти на реалізацію проєкту — це грант від ЄС (6,25 млн євро) і ресурс ЄБРР. Вони цільові, їх не можна витрачати на жодні інші потреби.

 Ольга Сєргєєва

Back to top button