Сонячна енергетика у ВПУ №25

Згідно із висновками аналітичного дослідження, проведеного ресурсно-аналітичним центром “Суспільство і довкілля”, зелена повоєнна відбудова України може створити понад 4,2 мільйона робочих місць у п’яти ключових секторах: транспорт, енергетика, охорона здоров’я, освіта та водопостачання. Сектор енергетики може надати до 1,2 млн додаткових робочих місць.

Важливу роль в екологічній трансформації має відіграти система професійної освіти, яка готуватиме фахівців із новим екологічним мисленням і свідомістю, готових до впровадження зелених технологій, а також забезпечуватиме підготовку кваліфікованих робітників.

Реформа децентралізації сприяла розумінню, що важливі зміни можна і варто починати на місцевому рівні. У сфері ж енергетики, на жаль, це зумовили і відключення електроенергії через масовані обстріли росіян. Громади усвідомили важливість своєї енергонезалежності та зеленої трансформації, тож почали рухатися в цьому напрямку.

У Хмельницькому теж є проєкт, досвід якого може стати корисним і іншим громадам. Так, на базі Вищого професійного училища №25 у співпраці з ГО “Хмельницький енергетичний кластер” реалізовано проєкт “Сонячна енергетика як складова освітнього процесу”. Його метою є інтеграція питань переходу до зеленої економіки в підготовку фахівців у сфері енергетики. У рамках проєкту, який став одним із переможців грантового конкурсу, організованого Екоклубом та Екодією за підтримки ЄС, на даху навчального корпусу училища встановили сонячну електростанцію потужністю 3,5 кВт.

Тепер під час практичних занять учні набувають умінь і навичок зі встановлення та обслуговування СЕС. Згенерована електроенергія використовується в навчальному корпусі, а співпраця училища з енергетичними підприємствами дозволяє учням удосконалювати свої навички під час виробничої практики.

Враховуючи необхідність швидкого переходу на відновлювальну енергетику, зростання кількості підприємств і приватних господарств, у яких встановлено СЕС, училище готує матеріали, щоб отримати ліцензію на підготовку фахівців за новою професією Електромонтер з ремонту та обслуговування сонячних електроустановок”. Двоє педагогів закладу уже пройшли сертифіковане навчання за напрямами “Проєктувальник сонячних електростанцій” і “Фахівець з обладнання для сонячних електростанцій”.

Щоб наочно продемонструвати ефективність використання сонячної енергії та зацікавити молодь темою переходу до альтернативних джерел енергії, а також популяризувати серед населення можливості облаштування власного подвір’я сонячними панелями, в училищі встановили “сонячні лавки” для заряджання мобільних телефонів і планшетів. Ініціативу реалізовано у співпраці зі Школою кліматичного лідерства та ГО “Хмельницький енергетичний кластер”.

За інформацією ВПУ №25 м. Хмельницького

Back to top button