Спеціальні програми від служби зайнятості

Важливим напрямом розвитку сучасного цивілізованого світу є створення безбар’єрного середовища. Усі люди повинні мати однакові умови та можливості для свого розвитку й самовираження, незалежно від походження, статі, віку, фізичних можливостей та соціальної групи. Це зокрема стосується працевлаштування, побудови кар’єри, навчання, ведення бізнесу.

З метою стимулювання розвитку цих процесів та розбудови безбар’єрного середовища в Україні Державна служба зайнятості реалізує кілька програм.

Однією з найбільш популярних є програма “Власна справа”, що діє в рамках урядового проєкту єРобота. За програмою охочі можуть отримати мікрогрант на створення або розвиток уже діючого бізнесу в сумі від 50 до 250 тисяч гривень.

Ще одна грантова програма “Грант для ветеранів та їх подружжя” діє з квітня 2023 року. Заявку на його отримання можуть подавати учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та члени їх сімей. У рамках цієї програми можна розраховувати на такі грантові суми: до 250 тис. грн — за умови створення одного робочого місця; від 250 до 500 тис. грн — створення двох робочих місць; від 500 до 1 млн грн може отримати учасник бойових дій або особа з інвалідністю внаслідок війни, зареєстрований як фізична особа-підприємець протягом 36 місяців до дати подачі документів, за умови створення чотирьох нових робочих місць.

Для забезпечення безбар’єрного простору заявку на участь у грантових програмах разом з бізнес-планом можна подати через Дію.

Зауважимо, що основною умовою отримання грантових коштів є створення нових робочих місць. Повернення отриманих коштів здійснюється протягом трьох років шляхом сплати податків і зборів, передусім за працевлаштованих на нові робочі місця працівників.

Ще одним із популярних проєктів служби зайнятості є надання ваучера на навчання. Це документ, що дає змогу окремим категоріям громадян безоплатно підвищити кваліфікацію або отримати нову професію за затвердженим Міністерством економіки України переліком зі 124 професій та спеціальностей. Вартість ваучера не може перевищувати 10-кратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (на сьогодні це понад 30 тис. грн).

З осені минулого року почала діяти програма з надання роботодавцям компенсації витрат за облаштування робочого місця для осіб з інвалідністю. Відповідно до її умов роботодавець, за працевлаштовану людину з першою групою інвалідності отримає компенсацію до 106,5 тис. грн, з другою групою — до 71 тис. грн.

Також роботодавці від служби зайнятості можуть отримати компенсацію за працевлаштування ВПО під час дії воєнного стану. Така компенсація надається у розмірі мінімальної зарплати. Наразі ця сума становить 8000 гривень на місяць за повністю виконану місячну (годинну) норму праці. Максимальна тривалість виплати компенсації — три місяці з дня працевлаштування ВПО, а у випадку працевлаштування внутрішньо переміщеної особи з інвалідністю — шість місяців.

Служба зайнятості постійно працює над розширенням спектру своїх послуг, більшість яких можна отримати онлайн.

За більш детальною інформацією звертайтеся до Хмельницького обласного центру зайнятості, м. Хмельницький, пров. Шевченка, 10, (093)027-05-11, (044)244-94-27.

За інформацією відділу організаційно-інформаційної роботи ХОЦЗ

Back to top button