Спека, річка, екстремали: на Хмельницькому міському пляжі з початку сезону вже врятували трьох людей

 

 

На міському пляжі у  ці спекотні дні особливо людно: річка манить прохолодою, а чистий, обладнаний місцями для відпочинку пляж – можливістю насолоджуватись засмагою вповну.  Перед початком сезону купання дно акваторії пляжу очистили: дістали каміння, дроти та скло. Також встановили рятувальний пост. І хоча рятувальники щороку закликають дотримуватись правил поведінки на воді, значна частина відпочивальників їх ігнорує. Одні пояснюють, що плавають, як риби, інші –  що знають дно, як своє помешкання, тому переконані,  де, куди і як  довго плавати.

А які насправді розміри та глибина пляжної вододойми?  Про це розповів водолаз-рятувальник Віктор Михайлов: «Глибина Південного Бугу поряд з пляжем сягає п’яти метрів. Ширина водного плеса від берега до буйків – від 25 до 50 метрів, протяжність пляжу – 300 метрів. Глибина біля буйків 1 метр 75 см. Біля берега дно більш-менш нормальне. А за буйками починається яма. Це колись земснаряд  її нарив, і так залишилося».

 

Рятувальники розповіли, що на міському пляжі цьогоріч вже тонули троє людей. Їх витягли з води та повернули до життя. Матрос-рятувальник Вадим Рудик минулими вихідними врятував нетверезого чоловіка, каже:«Його ледь відкачали, чоловік був напідпитку».  Нині рятувальники особливо пильні, адже коли вода  буквально кишить людьми, багато хто запливають за буйки. І цим не лише правила порушують , а головне – ризикують життям, опинившись безпомічними на великій глибині за буйками. Є й такі, які переконують, що вони спортсмени, можуть плисти довго і далеко, а в результаті доводиться рятувати.

На своєму посту «пляжний патруль» перебуває з 9:00 до 21:00. В  рятувальній службі пляжу працює 11 людей, двоє з них  мобілізовані до ЗСУ. Пост укомплектований аптечкою, рацією, біноклем, гучномовцем, мотузкою і човном з рятувальним колом. Про це розповів начальник Хмельницької аварійно-рятувальної служби на водних об’єктах Дмитро Папаш.

“Людину можна реанімувати, якщо вона перебуває не довше п’яти хвилин під водою. Перш за все, треба стати на коліно і натиснути коліном на шлунок, щоб зі шлунку вийшла вода. Потім покласти людину на спину, відкрити рот, подивитися, чи немає мулу, бруду в роті, на ніздрях. Далі зробити штучне дихання: два-три рази – вдих. Друга людина починає різко натискати на грудну клітину в області серця, до тих пір, поки людина не почне дихати самостійно,” – пояснює фельдшер-рятувальник Віталій Атаманчук.

Нагадаємо, що з 1 червня в області на воді загинуло шестеро людей. Двох підлітків вдалося врятувати. Про це  повідомили в службі з надзвичайних ситуацій області.

Вікторія Катрич.

Back to top button