Сучасний аналізатор у міській лабораторії

Хемілюмінесцентний аналізатор від початку року використовують у лабораторії на базі поліклініки №4 Хмельницького міського лікувально-діагностичного центру. Новий сучасний апарат автоматично визначає результати аналізів, що заощаджує час працівників та дає змогу пацієнтам уже протягом доби побачити результати в системі Medics.

Серед аналізів, які опрацьовують на апараті, — перевірка гормонів щитоподібної залози, визначення рівня вітамінів в організмі, дослідження онкомаркерів. З перших днів це робоче місце старшої лаборантки централізованої клініко-діагностичної лабораторії КП “ХМЛДЦ” Альони Кукурудзи. “Найчастіше аналізуємо стан гормонів щитоподібної залози, — розповідає вона. — А як тільки ввели в експлуатацію апарат, користувався попитом аналіз на вітамін D. І, якщо проаналізувати статистику, то, без перебільшення, до 80% досліджень — це дефіцит вітаміну D”.

З допомогою апарата опрацьовують до 200 зразків на день. “Працює лабораторна інформаційна система, яка все автоматизує, — пояснює завідувачка централізованої клініко-діагностичної лабораторії Вікторія Грицайко. — Важливий етап в роботі — преаналітика, коли відбувається забір діагностичного матеріалу. Оптимально проведена преаналітична підготовка є умовою точної і повної лабораторної діагностики”.

Раніше тут працювали з напівавтоматичним аналізатором, і більшість розрахунків доводилося виконувати вручну. А тепер, коли всю роботу після завантаження матеріалу виконує аналізатор, лаборанти можуть займатися іншими важливими процедурами.

Здати аналізи можна за направленням сімейного лікаря у найближчій поліклініці, результати готові протягом доби. “Лабораторії є в поліклініках №№1, 2, 4, — розповіла Вікторія Грицайко. — У №№3 та 5 працюють пункти забору, а в нас виконується саме дослідження”.

Вартість аналізатора склала понад 2 млн 200 тис. грн. Його придбали за кошти Національної служби здоров’я України.

Вікторія Катрич

Back to top button