Світлофори на «батарейках»: у Хмельницькому на перехрестях встановлюють дорожні контролери

На кількох найбільших перехрестях  Хмельницького працюватимуть дорожні контролери – пристрої, які  управлятимуть світлофорами, коли не буде електропостачання. Задля цього  комунальне підприємство “БРЕД” придбало чотири комплекти інверторів та акумуляторів. Інвертор живиться від акумулятора і подає сигнал до дорожнього контролера, який під’єднаний до шафи світлофора і забезпечує його   роботу  до 7 годин без світла.  Саме так працюватиме ця система. Такий спосіб живлення не потребує додаткового обслуговування, на відміну від генераторів. При появі світла батареї заряджаються автоматично. Для цього  достатньо 3-4 години, а працює таке обладнання як при 30-градусному морозі, так і в спеку +50.

«Після  масованих прильотів і  відключень  по всі країні світла, є дещо проблематично  закупити такі пристрої, але  нам вдалося  знайти постачальників.  Інвертори обійшлися міському бюджету в 100 тисяч гривень, але це ще не все обладнання. Все обладнання закупимо трішки згодом», каже в.о. директора КП «БРЕД» Володимир Шваєнко.

За словами посадовця, релейні шафи управління світлофором  потрібно замінювати шафами безперебійного живлення.

Перший комплект  дорожнього контролера вже протестували. Його встановлять на перехресті Свободи – Подільської. Другий встановлять на перехресті Свободи-Шевченка.  Далі, каже Володимир Шваєнко,  ймовірно буде перехрестя Кам’янецька-Подільська. Впродовж  року місто закуповуватиме додаткові дорожні контролери, щоб  забезпечувати роботу світлофорів за відсутності світла.

Нагадаємо,  з того часу, як почали вимикати світло,   світлофори  не працюють, бо вони знаходяться на одній лінії з районами, які відключають від електроживлення. Відтак аварійність на дорогах  Хмельницького  зросла. Наразі патрульні нагадують водіям, що у темну пору доби слід вмикати фари, а також зменшувати швидкість руху, наближаючись до пішохідних переходів. Натомість пішоходів просять виділятися на дорогах, одягнувши світловідбиваючі елементи та світлий одяг. Також можна увімкнути ліхтарик, посвітити на себе, підійшовши до пішохідного переходу.

Ольга Сєргєєва

Back to top button