Тепла, автономна та мобільна: хмельницькі підприємці змайстрували для військових пересувну лазню

Спочатку була ідея, яку перетворив в проект хмельницький підприємець Володимир Зюськін. Почин підхопили працівники товариства «Хмельницькзалізобетон» та волонтери, які допомагали збирати кошти. Всього  за півтора місяця зі звичайного    великогабаритного  контейнера вийшла не просто лазня, а   пересувний банно-пральний комплекс. Всередині його утеплили та оздобили. В банному відділенніі – шість душових кабінок та  роздягальня. В іншому відділенні  –встановили дві  –   дві пральні машини. Лазня абсолютно мобільна і може працювати як на дровах, так і від генератора,  –  каже  автор ідеї та підприємець-волонтер  Володимир Зюськін.

«Стоїть 24-кіловатний котел, укомплектований генератором для подачі води. Твердопаливний котел. Поруч ТЕН, який нагріватиме воду, якщо бракуватиме дров. Трохи більше години і  700 літрів  гарячої води є,  і цей процес іде безперебійно: хлопці миються, а вода далі гріється. Робили з душею, щоб наші захисники, коли вийдуть з окопів, хоч трішки відчули себе як вдома.»

За день у пересувній лазні зможуть помитися і попрати речі до сотні військових.

« Ми вдячні усім, хто допомагає нам в тилу. На території, яка вісім місяців була під окупацією ворога, і  де ми зараз несемо службу, все розбито. Немає ні світла, ні питної води, ні газу, немає найелементарних умов, щоб  помитися і попрати речі. Тому  лазня для нас дуже потрібна річ»,  –  каже  військовий Юрій.

У супроводі волонтерів банно-пральний комплекс  вже вирушив  до бійців 86-го окремого батальйону тероборони Хмельницького.

А Володимир Зюськін вже працює над іншим проєктом. Хоче до весни  разом з іншими підприємцями сконструювати для наших бійців пересувний великогабаритний холодильник.

 Ольга Сєргєєва

Back to top button