Теплий ліцей

Із листопада минулого року в ліцеї №2 триває реконструкція: приміщення капітально утеплюють. Вже утеплили 1200 квадратних метрів фасаду з наявних понад трьох тисяч.

Попередньо замінили всі вікна на енергозберігаючі склопакети. Кошти на термомодернізацію в розмірі 28,5 млн гривень виділені з бюджету громади.

“Ми дуже потребували тепла, — розповіла директорка ліцею Інна Мігунова. — Дуже важко було втримувати температуру в приміщенні згідно з санітарними нормами. Школа на підвищеній місцевості, продувалася вітрами зусібіч. Температура всередині в холодні дні опускалась до 10 градусів. Тому доводилося додатково обігрівати аудиторії. Ми ще у 2018 році звернулися до засновника — міської ради з потребою утеплити приміщення. В результаті були включені до міського плану термомодернізації. І, попри воєнний стан, свою обіцянку міська рада виконала. На сьогодні температура в нашому закладі відповідає нормам, це 18-23 градуси в кожній аудиторії. За допомогою вентиляційної системи маємо можливість регулювати температуру й стан повітря”.

Роботи з утеплення виконує хмельницька фірма-підрядник. Використовують мінеральну вату завтошки 150 мм. А цоколь утеплюють 80-міліметровим шаром скловати. Оскільки в ліцеї навчаються діти з особливими освітніми потребами, для них встановили горизонтальний та вертикальний підйомники.
“У ліцеї було необхідно створити й умови для батьків, які очікують дітей після уроків, і занять в гуртках та курсах. Зазвичай вони чекали на ганку, який був відкритим і продувався зусібіч. Тепер тут обладнали зал очікування для батьків, це понад 58 кв метрів, де тепло, є місця для сидіння”.

Капітальний ремонт зроблений також в укритті. Воно відповідає всім санітарно-гігієнічним та безпековим нормам, має привабливий вигляд. За словами директорки, раніше приміщення було в аварійному стані. Реконструкція була масштабна, адже, замість захаращеного підвалу, створювали новий простір, зробили стяжку підлоги, укріпили й оновили стіни, обладнали витяжну вентиляцію, аварійне освітлення. Тут тепло, свіже повітря, є багато місць для сидіння, є також туалети і водопостачання. Тож тепер всі учні, а їх в ліцеї майже тисяча, можуть одночасно перебувати в сховищі.
Вікторія Катрич

Back to top button