Третя амбулаторія сімейної медицини

На вулиці Панаса Мирного, 24, що в мікрорайоні Озерна, відкрита з нуля чергова, третя амбулаторія сімейної медицини, яка обслуговуватиме понад вісім тисяч мешканців, майже дві тисячі з яких діти. Це вже 32 сімейна амбулаторія з нині діючих у громаді.

Озерна не лише наймолодший, а й найбільший за кількістю мешканців мікрорайон міста, і продовжує активно розбудовуватись цілими кварталами. Тому й створення відповідної соціальної інфраструктури, а це насамперед освіта, медицина, вкрай важливе для задоволення потреб людей. І відкриття нового комунального закладу, уже третьої амбулаторії сімейної медицини, це і необхідність, і комфорт для мешканців. Саме комфорт найперше впадає у вічі вже в просторому холі: чудовий сучасний дизайн, зручні дивани для відвідувачів, на стіні — великий плазмовий телевізор. Але не лише це. Приміщення обладнане для людей з особливими потребами. Тут зручний пандус ззовні, всередині одна з санітарних кімнат обладнана пристосуваннями для інклюзії, на табличках дверей — написи шрифтом Брайля для людей з проблемами зору. У просторих п’яти кабінетах — комплекти необхідного медичного обладнання для огляду пацієнтів.

Тут уже почали працювати троє сімейних лікарів і двоє педіатрів. Серед медобладнання — аналізатори крові і сечі, кардіографи, апарат УЗД, плантографи (для виявлення плоскостопості) тощо. А найважливіше, тут усі послуги надаються безкоштовно, як зазначила директорка Хмельницького міського центру ПМСД №2 Людмила Головко. “Я дуже рада, що в місті відкривається черговий комунальний заклад — нова амбулаторія сімейної медицини. Тому що це робиться для людей, і, головне, ці послуги якісні. Саме якість, доступність медпослуг є завданням медичної галузі, з якою на сьогодні серйозно конкурує приватна медицина, — каже директорка. “Наша мета — “забрати” людей з приватної медицини, а це можливо, коли наші послуги, обслуговування будуть не лише доступними, а й якісними”, — розповіла Людмила Головко. На це спрямовані й зусилля Національної служби здоров’я України, і міської влади.

На Озерній велика мережа приватної медицини. Це й ФОПи, і приватні спеціалісти. На даний час ми плануємо відкривати четверту амбулаторію, адже це густо населений мікрорайон, який потребує вдосталь відповідної соціальної інфраструктури, — зазначив директор департаменту охорони здоров’я міської ради Борис Ткач. — Ми повинні створювати людям максимально комфортні умови, і тут все залежить від належного менеджменту. Чим більше матимуть декларантів сімейні лікарі, тим краще розвиватиметься галузь, згідно з вимогами Національної служби здоров’я: а це й відповідне фінансування, зарплати медперсоналу. І, звісно, податки до міського бюджету податків тощо”.

Частина спеціалістів, з них чотири лікарі, залишається в попередній амбулаторії на Залізняка, 34/1. Там же залишається лабораторія, працюватимуть гінекологи, а частина спеціалістів працюватиме тут, на Панаса Мирного. Очікують в новій амбулаторії і четвертого лікаря сімейної медицини, відповідно для нього вже обладнаний кабінет прийому пацієнтів.

Фактично, коли ми робили реформу первинної медичної ланки, а саме нею є сімейна медицина, ми запланували 32-35 амбулаторій в межах громади, і нині рухаємося за наміченим планом, — сказав, відкриваючи новий комунальний заклад, Хмельницький міський голова Олександр Симчишин. — Ця амбулаторія — одна з найбільших, чудово оснащених, в новому дуже зручному приміщенні, його викупив наш первинний медико-санітарний пункт. За дев’ять місяців був зроблений повністю ремонт, закуплене обладнання, меблі. Всі хто бачить це, однозначно позитивно оцінюють умови і вигляд. Це, дійсно, дуже хороший рівень для первинної медицини, який і далі розвиватимемо, будуватимемо такі амбулаторії, щоб максимально наблизити медичні послуги до людини, плюс — якісна робота лікарів, всього персоналу додасться до цього. Сьогодні, незважаючи на те, що основні кошти спрямовуємо на Сили оборони, медицина і освіта залишаються для нас одним з пріоритетів”. За словами міського голови, наступну амбулаторію на Озерній планують відкрити в районі найновішої житлової забудови.

Тетяна Слободянюк

Back to top button