Турбота про літніх — у дії

Комплекти постільної білизни для людей поважного віку та з інвалідністю, які мешкають у будинках-інтернатах, геріатричних пансіонатах та для переселенців шиють в Університеті третього віку Хмельницького міського територіального центру соціального обслуговування. Виконують соціальне замовлення слухачки факультету “Крій, пошиття та ремонт одягу”.

Після теоретичних занять — практика, як зазвичай у студентів. От лише в Університеті третього віку студенти особливі — це активні люди пенсійного віку, які опановують тут нові знання та навички. Поважні студентки старанно кроять, “приборкують” складні сучасні машинки та шиють постільну білизну. “Шити я умію, а ось кроїти — ні, тепер вчуся, — каже слухачка факультету Олена Шевченко. Мені завжди хотілося це робити, та часу замолоду бракувало. Поки що шиємо білизну, це неважко: прямі лінії, немає складних деталей”. Після розкрійників за тканину беруться пошивниці. “У мене вдома ручна машинка, в основному, для дрібного ремонту стрічку прокласти, щось підшити, а ось на цій машинці набагато більше операцій можна зробити, лише звикнути треба. Я вже чотири простирадла зшила, але це ще мало”, розповідає Людмила Шевчук.

Пошивки, простирадла і підковдри всі за стандартною технологією і розмірами. Як розповіла викладачка факультету Валентина Приходько, на кожному занятті повторюють правила техніки безпеки, особливості швів для різних виробів, і обов’язково постійний контроль якості.

Постільну білизну в Університеті почали шити місяць тому. “Це є реалізацією проєкту “Турбота про літніх людей в Хмельницькому”, який фінансується БФ “Карітас-Франція” з допомогою Хмельницького міського територіального центру соціального обслуговування, розповіла Алла Соловей, виконавча директорка Хмельницького відділення БФ “Турбота про літніх людей в Україні”. Для цього були закуплені швейні машинки, нитки, тканина, це був тривалий процес. Бо не так просто сісти за машинку і почати шити. Тому керівництво терцентру нам пішло назустріч: з волонтерів була сформована група студентів факультету “Крій, пошиття та ремонт одягу”. І ось чудові результати”.

Наші слухачі сьогодні мають бажання підтримати, допомогти людям поважного віку, з інвалідністю, які перебувають в будинках-інтернатах, геріатричних пансіонатах, в місцях компактного проживання ВПО, зазначила заступниця директора терцентру Тетяна Вовчемис. Сподіваємося, ці люди відчують нашу турботу та чуйність, адже людяність це головне”.

Загалом швейники планують виготовити та передати в соціальні заклади 200 комплектів постільної білизни.

Тетяна Слободянюк

Back to top button