Творча релаксація: У Хмельницькому щодня працюють підліткові клуби

Війна залишає глибокий слід не лише у психіці і поведінці дорослих, а й дітей. Вони проживають тривожні емоції  набагато складніше через брак життєвого досвіду, незахищеність дитячої психіки. Найбільше  страждають  ті малюки і підлітки, в яких батьки  воюють, або загинули, або всій сім’ї довелося евакуюватися, втікаючи від бомбувань та окупації.

Щоб сприяти створенню позитивної атмосфери, позбавити емоційного напруження, в Хмельницькому  в усіх мікрорайонах міста активно  працюють клуби міського Центру по роботі з дітьми та підлітками за місцем проживання. Працівники центру, а це педагоги-організатори і психологи, займаються не лише з юними хмельничанами, а з їхніми ровесниками переселенцями.

З понеділка до п’ятниці у дітей є можливість не просто весело провести час та поспілкуватися з однолітками, а й дізнатися багато нового та цікавого. Відвідувачам пропонують попрацювати з різними мистецькими техніками на майстер-класах, які проводять педагоги-організатори.

Уфіліях Центру працюють  три гуртки: художньо-естетичний, хореографічний та вокальний. Щоденно керівник гуртка проводить заняття для різновікових діток, навчаючи та формуючи дитину, як творчу особистість.

До свята Яблучного Спаса у підлітковомуклубі «Сиріус» по вул.Перемоги,2,  провели заняття«Яблучко – кишенька», виготовляли сувеніри та іграшки. На початку заходу педагог-організатор Тетяна Белінська навчила дітей виконувати обкидний петельний шов на папері, потім ці вміння учасники вже застосували безпосередньо у виготовленні поробки з фетру. А використовувати такий яскравий аксесуар можливо в якості ключниці, гаманця, або брелока. Крім того, якщо покласти всередину цукерки, то для друга це може стати подарунком на свято. Також тут навчали дітей власноруч робити собі яскраві кумедні кігтики дракона з паперу в техніці оригамі.”Зовсім не страшні, а милі й чарівні!” –  за  такою назвою Тетяна Белінська організувала для вихованців майстер-клас зі створення симпатичних павучків з синельного дроту та м’яких різноколірних кульок. Якщо такого восьмилапика приклеїти до заколки чи резинки  –  вийде оригінальна прикраса для волосся дівчинці. Хлопці ж пообіцяли нікого не лякати своїми поробками , а прикрасити пенал чи рюкзак, або використовувати, як брелок.

Вихованці  художньо-естетичного гуртка підліткового клубу “Індіго” (вул. Лісогринівецька, 16/1) малювали улюблених тваринок. Найбільше симпатій дісталося кішечкам. Вихованці старшої групи малювали контурний малюнок кішки акриловими фарбами та ділились цікавими історіями про своїх домашніх улюбленці. А наступним заняттям  став  майстер-клас з розпису екосумок. Діти самостійно обирали дизайн, створювали нариси, підбирали та змішували кольори.» Ми не лише насолоджуємось результатом та полегшуємо собі буденність, а й турбуємось про екологію»,  – написали учасники у коментарях у Фейсбуці.

Учасники підліткового клубу «Романтик» разом з педагогом-організатором Ларисою Містюк відвідали  бібліотеку.В цей день у книгозбірні був організований огляд періодичних видань «Сторінками дитячої преси». Юні читачі  із неприхованим зацікавленням переглядали різнобарвні дитячі журнали й газети. Особливо цікавими для дітей були рубрики періодичних видань з різноманітними головоломками, лабіринтами та розважально-психологічними тестами.  Переглянувши та обговоривши цікавинки тих чи інших журналів або ж газет, читачі обирали для себе фаворита дитячої преси.

У  підлітковому клубі “Фантазія” щоденно проводять заняття з малювання. Адже це найкращий спосіб розслабитись та виразити  свою особистість.

Крім творчих розвиваючих занять, у клубах  організовують  зустрічі з військовиками, які розповідають дітям про те, як наші воїни захищають Україну, та з правоохоронцями і рятувальниками, які навчають дітей правильної поведінки в умовах воєнного стану і загроз, які можуть з’являтися.  ”Ти живим повертайся, Солдате” –  під таким гаслом пройшла зустріч вихованців підліткового клубу “Вікторія”  з воїнами-захисниками з передової .Також інспектор ювенальної превенції Юлія Гвоздецька розповіла, як запобігати протиправним діям з боку дітей та застерігатись  їх від небезпек під час воєнного стану.

Канікули ще тривають, і щоб активно і насичено провести час, який  залишився  до активного шкільного навчання, всіх бажаючих запрошують відвідати заняття та стати членом великої клубної родини. Детальну інформацію стосовно роботи клубів та гуртків можна дізнатися за телефоном: (096) 364-98-21, а також у соціальних мережах міського Центру по роботі з дітьми та підлітками за місцем проживання.

Тетяна Руса

Back to top button