У двох селах Хмельницької тергромади палали площі сухого очерету

Всю ніч, 15 квітня,  рятувальники разом з  мешканцями сіл Черепівка та Черепова, які входять до Олешинського старостату, гасили пожежу, в якій спалахнули великі площі сухостою та прибережного очерету.

«Разом з пожежниками ми  всю ніч гасили те полум’я ,аби  вберегти ваші будинки та двори від знищення поки ви всі мирно спали,  –  звернулась на сторінці в  Фейсбуці  до мешканців сіл староста округу Валентина Базилюк. – У такий складний час, в умовах воєнного стану свідомо нищити свою землю спалюючи суху траву – це злочин!

У час війни ми ще досі маємо людей, які палять траву. Мабуть, вони не до кінця усвідомили, що в  Україні достатньо пожеж від авіаударів та бомб російських окупантів.  Тому ще раз звертаю увагу –  перестаньте палити траву.  Хто хоче палити, той нехай йде на фронт і палить ворога!»

Пресслужба ДСНС у Хмельницькій області повідомила, що з початку року і  перший місяць весни   за березень  у Хмельницькій області виникло 184 пожежі в екосистемах, що більше  в порівнянні за аналогічний період минулого року. За інформацією Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області, 3 березня 2022 року посилена відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану. Зокрема у статті 113 “Диверсія” до переліку злочинів додано також навмисні підпали, зокрема й сухої рослинності. Для порушників передбачено покарання у вигляді ув’язнення строком від 10 до 15 років з конфіскацією майна.

“Крім того, статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено покарання за самовільне спалювання сухої трави, опалого листя та інших рослинних залишків у вигляді накладення штрафу на громадян  у розмірі від 3060 до 6120 гривень, а для посадових осіб — від 15 300 до 21 420 гривень. За ті ж дії, вчинені на природоохоронних територіях, паліям загрожує штраф у розмірі від 6 120 до 12 240 грн”,– сказали в екоінспекції.

Тетяна Руса.

 

Back to top button