У Хмельницькій громаді прийняли власну програму підтримки аграріїв: на утримання корови платитимуть 10 тисяч гривень

За попередніми оцінками, в Україні внаслідок російського вторгнення втрачено 15-20% поголів’я великої рогатої худоби, свиней і птиці. За даними Мінагрополітики, збитки від загибелі  тварин та  пошкодження тваринницьких ферм внаслідок ворожих  ракетних атак та обстрілів  становлять майже  2 млрд гривень. В областях, де не ведуться активні бойові дії, зокрема і на Хмельниччині  фермери та сільгосппідприємства ще тримаються, хоча це зараз нелегко. Задля додаткової підтримки сільгоспвиробників на Хмельниччині діє Програма розвитку агропромислового комплексу області на 2023—2027 роки, але якщо на початку року заявок від аграріїв було більш ніж достатньо, то зараз таких одиниці.  І  це при тому, що  на відміну від зернових та олійних,  на  м’ясо та молоко, спостерігається  ріст цін.

Ситуація в домогосподарствах набагато гірша. Отримати дотацію  від держави   можна лише тим,  хто утримує від трьох і більше корів, а таких зараз в більшості селах  практично немає: дуже багато чоловіків на фронті, багато хто повернувся з інвалідністю, на жаль, є й такі, що загинули. А до корови потрібно робочих рук: треба заготувати на зиму сіно, люцерну, конюшину, сою, макуху, дерть, буряк, гарбуз, треба вичистити, дати пійло, подоїти, вивести на пасовище. Це щоденна важка праця і  на паузу її не поставиш. Відтак  все більше людей продають корів і навіть ті, хто тримав  одну  для своїх потреб.

Щоб змінити ситуацію  в  Хмельницькій громаді прийняли свою програму підтримки власників ВРХ. Зокрема  спростили умови надання фінансової допомоги за приріст поголів’я корів власного відтворення.  Тобто тепер 10 тисяч гривень на корову можна отримати без прив’язки до наявного поголів’я в господарстві. Як пояснили в Хмельницькій міськраді, якщо за рік (з 1 вересня 2022-го) у домогосподарстві зросла кількість корів, і зараз власник утримує не менше двох корів, то він може отримати грошову підтримку.Заяву приймають в управлінні економіки Хмельницької міської ради.

Водночас  в міськраді  зазначають, що в разі зменшення прирощеного поголів’я корів власного відтворення, станом на 1 січня двох наступних років, на які було отримано підтримку, з причин, обумовлених набутими карантинними інфекційними хворобами, або набутими з вини власника незаразними хворобами,за виключенням обставин, спричинених дією непереборної сили, бюджетні кошти, що були виплачені, повертаються до бюджету Хмельницької міської територіальної громади в повному обсязі та установленому законодавством порядку.

Євген Ковтун

Back to top button