У Хмельницькій інфекційній лікарні зарезервували відділення на випадок спалаху холери в окупованому Маріуполі

Лариса Яруш – лікар-інфекціоніст з понад тридцятирічним стажем. Каже, за  усі ці роки в Хмельницькій інфекційній лікарні хворих на холеру не було. Втім на її думку   поширення цього небезпечного інфекційного захворювання можливе в Україні   через трагічну ситуацію в окупованому Маріуполі, де повністю зруйнована  інфраструктура,  медична галузь перебуває в колапсі, а санітарно-епідеміологічна ситуація в регіоні  не контрольована. Ще один чинник, який може спровокувати це захворювання – великий потік внутрішньо переміщених осіб.

І хоч спалах холери, поширення якого може спричинити ситуація в Маріуполі, в Україні офіційно не підтверджений, пересторога є. Більше того  мер Маріуполя Вадим Бойченко  вважає, що у Маріуполі почався спалах холери. Зокрема в інтерв’ю ВВС News Україн. він розповів,   що зараз у місті можуть бути десятки хворих і  ця кількість зростатиме стрімко, оскільки у місті багато вбитих, тіла яких не прибирають, багато стихійних поховань, спека, зливи,  не працює система водопостачання  та водовідведення. Вся ця суміш  рухається у бік річок, криниць, а звідти люди беруть воду, бо привозної води  не вистачає. Щоправда при цьому Вадим Бойченко конкретних фактів, що хтось лежить з холерою у лікарні, немає, бо до лікарні, немає доступу.

Зважаючи на такі вражаючі факти,  Хмельницький готовий  до різних варіантів щодо цієї ситуації. Зокрема в інфекційній лікарні зарезервували відділення на 10 пацієнтів. За словами адміністрації закладу, воно знаходиться на першому поверсі, де  раніше перебували хворі на ковід. Відтак  у разі виявлення поодиноких випадків холери в Хмельницькій інфекційній лікарні готові  оперативно  розгорнути «холерний» шпиталь. Готовий  надавати допомогу й увесь медперсонал. Наразі у лікарні є все необхідне для лабораторних досліджень, обстеження та лікування хворих. У палатах спеціальні ліжка, пристосовані  для таких пацієнтів,  є все з предметів першої необхідності.

«Враховуючи велику  міграцію  населення, переміщення сотень тисяч біженців з регіонів,  де ведуться бойові дії, ми готові до того, що в будь-який момент можемо отримати хворих на холеру. Це можуть бути люди, що були в контакті з холерними хворими, в яких ще немає клінічних проявів захворювання, але були контакти», – каже  завідувачка інфекційного відділення боксованого для дітей КП «Хмельницька інфекційна лікарня» Лариса Яруш.

За її словами збудник холери поширюється миттєво від 1 до 6  діб і в цьому є небезпека. Щодо симптомів,  то вони  схожі на кишкову інфекцію.Однак самолікування може привести до важкого стану, навіть до  смерті.

«При холері нудоти не буває, –  пояснює Лариса Яруш. – Фонтаном йде блювота і так само фонтаном – пронос. Чим небезпечне це захворювання? Тим, що дуже швидко наступає зневоднення. Починається запаморочення, хворий  може втрачати свідомість. Оральна регідратація та інфузійна терапія плюс антибактеріальна терапія – своєчасно назначена допомога дуже швидко виводить хворого з цього стану».

Водночас у МОЗ України кажуть, що випадків холери, принаймні, на територіях, підконтрольних українській владі, поки що не зафіксувано. Про це свідчать результати обстеження понад 440 хворих на кишкові інфекції, яке проводили від початку червня. За словами головного санітарного лікаря Ігора Кузіна, під час дослідження прісної, морської і стічної води небезпеки також не виявили. Однак   так це  чи ні на окупованих територіях, зокрема в Маріуполі, він стверджувати не може.

Вікторія Руса.

Back to top button