У Хмельницькій міській лікарні вперше здійснили хірургічне лікування гідроцефалії

З початку воєнного вторгнення росії в Україну міська лікарня працює у посиленому режимі 24/7, адже пацієнтів стало більше, бов міській громаді нині мешкає понад 40 тисяч переселенців, чимало з яких  потребують  медичної допомоги. Не відміняє війна й складних станів здоров’я людей, і лікарям доводиться виконувати  надскладні хірургічні  втручання.

Нещодавно тут вперше здійснили хірургічне лікування гідроцефалії. Після дообстеження, а саме виконаного МРТ головного мозку, було виявлено причину такого стану  –  порушення відтоку спинномозкової рідини (внаслідок часткової непрохідності на рівні Сільвієвого водопроводу). Як наслідок, надмірна кількість спинномозкової рідини накопичується у порожнині черепа та створює надлишковий тиск на структури головного мозку. Після підготовки, мультидисциплінарною бригадою у складі медичного директора КП «ХМЛ» Мойсюка В. І., лікарів-нейрохірургів Черпака О. В., Анкіна О. О. та лікаря-анестезіолога Буловича І. М. проведено хірургічне втручання – вентрикуло-перитонеальне шунтування.

Цей вид хірургічного втручання характеризується встановленням тоненької трубочки (шунта) у шлуночок головного мозку, через який надлишкова спинномозкова рідина скидається у очеревинну порожнину.

Післяопераційний період пройшов без ускладнень, тазові розлади регресували повністю, а слабкість у нижніх кінцівках регресує, пацієнтка тепер має можливість самостійно пересуватись. Про це повідомив директор комунального підприємства « Хмельницька міська лікарня» Валерій Гарбузюк.

За високий професіоналізм,чуйність  та повернення людей до нормального життя лікарям подякував міський голова Олександр Симчишин, зазначивши  про цю подію  на своїй сторінці у Фейсбуку.

Вікторія Катрич

Back to top button