У Хмельницькому бібліотека працюватиме навіть за відсутності світла: в закладі встановили сонячні батареї

У бібліотеці-філії №8 на Озерній встановили сонячні батареї, а відтак книгарня стала чи не єдиним в Україні закладом своєї сфери, який працюватиме навіть за відсутності світла. Таке ноу-хау для закладу, який обслуговує понад десять тисяч хмельничан, стало можливе завдяки ініціативі місцевого підприємця Вадима Бабія. Чоловік поділився власним досвідом і подав свою ідею на конкурс “Громадські ініціативи”. Його проєкт здобув перемогу і на втілення задуму встановити сонячні панелі на даху бібліотеки отримав з бюджету громади майже 200 тисяч гривень. За них придбав необхідне обладнання, а щоб завершити усі технічні роботи, доклав ще майже 40 тисяч власних коштів.

“Коли почалася війна, я перепрофілював свій бізнес, відкривши невеличкий магазин з виробництва дзеркал, але під час блекауту наше виробництво доводилось ставити на паузу. Аби вийти з ситуації, почали активно шукати рішення. Зупинилися на сонячних батареях, які перетворюють сонячну енергію в постійний електричний струм. Замовили в Німеччині необхідні комплектуючі, звернулись до фахівців, які допомогли втілити ідею в життя і почали працювати”, — каже Вадим.

Сонячні батареї дозволять закладу не лише менше споживати електроенергії з загальної мережі і здешевить комунальні платежі, а й забезпечить його енергонезалежність, що сьогодні має значення. Адже книгарня веде електронне обслуговування читачів, використовуючи електронну картотеку та навчає охочих комп’ютерній грамотності.

 Ольга Сєргєєва

Back to top button