У Хмельницькому бізнес-спільнота та підприємці з трьох областей ділилися досвідом та шукали нові можливості роботи в умовах війни

Ще в березні влада Хмельницької тергромади почала закликати підприємців повертатися до роботи. Адже бізнес наповнює бюджет, сплачуючи податки, дає робочі місця та забезпечує населення необхідними товарами та послугами. І хоча воєнний час помітно звужував можливі варіанти бізнесу, в Хмельницькому і великі компанії, і малий та середній бізнес, проявивши солідарність, згуртувалися і крок за кроком почали відновлювати роботу, допомагаючи і громаді, і фронту. Викликів було і є багато, хоча й міська влада, і держава здійснювали ряд заходів. В основному, це стосувалося пільгових умов оподаткування. Важливим для підприємців кроком стало й відтермінування масового впрова- дження РРО. Тим не менш, довоєнні показники роботи бізнесу поки що залишаються недосяжними. Тим не менш, бізнес намага- ється адаптуватися й пристосуватися до нових реалій і шукає нові напрямки та можливості для роботи. Власне, про державну підтримку виробництва, проблеми, успішні практики та набутий досвід під час війни йшлося на форумі “ЩодняМожливості для бізнесу в умовах війни”.

“Ми сьогодні зібралися поспілкуватися, налагодити контакти і зрозуміти, на якому етапі нині розвиток бізнесу, що чекати і як далі жити. Це складні питання, але я не можу не згадати, завдяки кому ми сьогодні тут. Зараз Україна переживає важкий етап і завдяки Збройним Силам сьогодні ми всі тут можемо думати про розвиток міста і бізнесу. Вважаємо, що такі заходи потрібні, адже з бізнесом необхідно спілкуватися не лише, коли все добре, але й коли є проблеми”, — сказав заступник міського голови Микола Ваврищук, вітаючи учасників форуму. Захід включав три тематичні панелі. Панель І — сьогодні та завтра українського бізнесу. Державна підтримка. Першим до форуму долучився онлайн голова Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха. Він зазначив, що надзвичайно важливо в складний час знаходити можливості спілкуватися з бізнесом, адже бізнес незалежно від свого розміру має будувати плани на майбутнє та намагатися розвиватися. У панелі ІІ обговорювали розвиток регіональної економіки, досвід і перспективи, успішні практики співпраці з бізнесом в умовах війни. Однією зі спікерів на цій тематичній панелі була Оксана Продан. Радниця голови АМУ ознайомила присутніх із роботою Асоціації міст та розповіла про напрацювання, що стосуються й бізнесу.

“АМУ відстоює позицію місцевого самоврядування та завжди захищає його інтереси. Ми намагаємося усіма силами відстоювати фінансову спроможність громад, а бізнес і є головною складовою для формування місцевих бюджетів, тож є чимало питань, де наші інтереси співпадають. Місцева влада розуміє, що бізнес потрібно розвивати, і такий форум — це гарний майданчик, щоб знайти точки дотику та окреслити подальшу співпрацю”, — зазначила Оксана Продан. Водночас у своєму виступі вона підкреслила, що бізнес має бути відповідальним, справно та в повному обсязі платити податки та співпрацювати із органами місцевого самоврядування. Третя панель була присвячена інструментам підтримки бізнесу. Під час цієї панелі представники різних організацій презентували свою діяльність, розповідали про грантові можливості та продукти, здатні допомогти бізнесу розвиватися. Під час форуму учасники мали можливість ставили запитання спікерам, ділилися досвідом, пропонували шляхи вирішення актуальних проблем та у форматі діалогу обговорили чимало гострих питань. Серед яких, зокрема, були ті, що стосуються нових інвестицій та зняття низки обмежень, які були введені на початку війни. Учасники форуму зазначали, що обмеження були ефективними і допомогли втримати макроекономічну стабільність в найбільш кризовий момент. Однак зараз вони частіше виступають стримуючим фактором для ефективної роботи бізнесу. “Працюючи в умовах воєнного стану, виникає багато питань про умови, про обставини, про стосунки з державою. Безперечно, все це у співпраці з органами місцевого самоврядування. Якщо ж порівнювати Поділля із Закарпаттям, то там немає комендантської години, а якщо порівнювати Поділля зі сходом, то це місце сьогодні, як кажуть, в Бога за пазухою, закритий простір, закритий і безпечний у порівнянні з тим, що відбувалося і відбувається на півдні та сході. Навіть якщо порівнювати з тими регіонами, які деокуповані і в які частково бізнес повертається. Власне Поділля — це місце і релокації, і одночасно інтенсивного розвитку”, — зазначив директор агенції відновлення та розвитку Олександр Солонтай.

За словами заступника міністра економіки України Олександра Грибана, сьогодні, коли виникають певні проблеми економічного характеру, бізнес місцевої громади все витягує на своїх плечах. Відтак чиновник пообіцяв донести усі побажання представників бізнесу до урядовців та депутатів Верховної Ради.

Євген Ковтун

Back to top button