У Хмельницькому буде інший оператор системи е-квитка

Завершився конкурс із визначення оператора е-квитка в громадському транспорті.З трьох претендентів переможцем визнано ТОВ “СІТІ КАРД СИСТЕМ” (м. Луцьк)

Досі оператором системи електронного квитка в комунальному електротранспорті міста була одеська фінансова компанія “Герц”. Саме вона займалась впровадженням автоматизованої системи обліку оплати про- їзду в міському пасажирському транспорті, в тому числі й встановленням бортового обладнання, валідаторів та GPS-навігації. Через три місяці договір з діючим оператором завершується. Відтак міська рада оголосила конкурс, а виконком затвердив його умови. Зокрема, згідно з вимогами функції оператора системи мають включати виготовлення й продаж квитків, приймання платежів за проїзд, розподіл грошей між перевізниками, збирання й обробку статистичних даних, надання доступу до бази даних перевізникам і управлінню транспорту та надання підтримки в користуванні сервісами, в тому числі пасажирам. Для участі в конкурсі подали документи три претенденти. Перемогу здобуло ТОВ “СІТІ КАРД СИСТЕМ” (м. Луцьк), яке за власний кошт встановить та налаштує все необхідне обладнання. Про це повідомив заступник міського голови Микола Ваврищук.

“Хочу наголосити, що, згідно з конкурсними вимогами, валідатори мають бути такими, які можуть приймати платежі картками, квитками і телефонами. Саме це підприємство, починаючи з 01.02.2024 року, приступить до впровадження електронного квитка, GPS-навігації та розкладів руху, що для зручності мешканців та гостей міста буде реалізовано в одному мобільному додатку. Додатково для зручності та безпеки пасажирів коштом переможця в транспортних засобах будуть встановлені системи сповіщення та камери відеоспостереження”, — зазначив посадовець.

Власникам електронних квитків старого зразка хвилюватися не варто, запевнив Микола Ваврищук. Е-квитки, які були видані чи придбані раніше, функціонуватимуть і в новій системі. Кошти, які були на балансі електронного квитка, збережуться, а з першого лютого картки можна буде поповнювати через новий додаток.

Другий етап змін, за словами заступника міського голови, відбуватиметься впродовж 2024 року. Вони передбачатимуть встановлення валідаторів у міських автобусах, а також у маршрутках. Це, зокрема, стосуватиметься й приватних перевізників.

Нагадаємо, з лютого 2020 року електронні квитки для проїзду в комунальному транспорті обласного центру почали видавати пільговим категоріям населення. А в 2021 році в Хмельницькому вже продавали е-квитки для усіх пасажирів. 1 липня 2021 року в тролейбусах остаточного ввели безготівковий розрахунок за проїзд.

Ольга Сєргєєва

Back to top button