У Хмельницькому до Дня державності відкриють патріотичний мурал

З початку російсько-українскої війни настінний розпис у Хмельницькому присвячують патріотичній тематиці: уже 14 таких  муралів  прикрашають  стіни адмінспоруд і житлових висоток. У сюжетах – історичні події та особистості, персонажі героїчного національного епосу та звитяжці, наші земляки, які віддали життя за Україну  в останні роки.  Незабаром,   28 липня, в День державності України, в мікрорайоні Гречани,  поряд зі стадіоном «Локомотив» художники- волонтери завершили  новий  мурал.  Активно допомагали професійним митцям  працівники спортивно-культурного центру “Плоскирів”, викладачі й учні ВПУ  №25. Всі разом  трудились понад два місяці.   Наразі всі роботи завершені.

Власне, ідея його створення належить працівникам спортивно-культурного центру “Плоскирів”. «Ми намагалися прикрасити наш мікрорайон і паралельно замалювати усякі безглузді та нецензурні  «автографи», які з’являлися на стіні нашого тиру біля стадіону. На стінописі зображений воїн-захисник, який уособлює усіх сучасних героїв, що наразі боронять нашу Україну. Малювала мурал художниця-волонтерка, яку ми розшукали через соціальні мережі — Даніела Палаш», —   розповіла про спільну працю організаторка культурно-дозвіллєвої діяльності СКЦ “Плоскирів” Ольга Шевцова.

Стіну   розмалювали у жовто-блакитні кольори:  це —  мирне небо  і золоте поле пшениці. По центру зображений воїн з крилами. Малюнок нанесли на стіні тиру, в якому облаштували  музей-криївку. Мурал продумано так, щоб, ставши у повний зріст, можна було “приміряти” на себе крила воїна.

Відкриття стінопису відбудеться 28 липня, в День Державності України, об 11.00. Серед гостей заходу буде проведено благодійний розіграш футболки з зображенням  крилатого воїна —  героя муралу. Виручені кошти підуть на допомогу ЗСУ.

Нагадаємо,  в лютому цього року, на фасаді будинку   на вулиці Івана Франка, 55 намалювали мурал із зображенням військовослужбовця зі снайперською гвинтівкою та вовкулаку. Портрет бійця має риси обличчя 33-річного снайпера окремого полку Сил спеціальних операцій імені князя Ізяслава Мстиславича старшого солдата Уберта Мрачковського, який загинув 19 листопада 2021 року під час виконання бойового завдання на Луганщині. Автором муралу є хмельницький художник Андрій Томчишин. Черговий сюжет митця – три покоління українських героїв: часів  козаччини, УНР, зокрема легіону Січових Стрільців, і сучасні воїни СЗУ.  За словами художника, свою роботу він презентуватиме для   ліцею на Січових Стрільців, новосілля котрого  тимчасово відкладене через війну.

Вікторія Катрич

Back to top button