У Хмельницькому ліцеїстки не лише опановують швейну справу, а й беруть участь у соціальних проєктах

 У Хмельницькому ліцеї с №2  модернізували кабінет трудового навчання: відтепер дівчатка 5-9 класів вчаться працювати за новими швейними машинками. А ще за літо в приміщенні   зробили капітальний ремонт, оновили меблі та закупили необхідні матеріали для занять.

На новому швейному обладнанні  старші  учениці не лише навчаються, а й беруть участь  в соціальних проєктах. Один з таких – пошиття кухонних рушників.    Вже під час перших уроків цю справу опановували дев’ятикласниці: трудились над  рушниками для кухні, шили за власними дизайнерськими проєктами, щоб рушники були не лише необхідністю, а й прикрасою для кухонного затишку.  «Потім свої вироби  дівчатка зможуть продати на благодійному ярмарку, який ми готуємо до дня народження школи,  –  розповіла учителька трудового навчання Інна Галян. – Усі виручені кошти передамо на потреби ЗСУ. Таким чином  навчаємо учениць суспільно корисній праці». Дівчаткам подобається навчатись за сучасною технікою, вони   переконані,  що навики шиття кожній дівчині, жінці потрібні в житті, незалежно від того,  яку професію оберуть. Деякі  з учениць вже знайомі з шиттям, але одна справа – голка в руках, інша – сучасне справжнє обладнання, на якому й вишивати можна.

«У кабінеті трудового навчання  кілька років поспіль ми накопичували насамперед матеріально-технічну базу, щоб вона була сучасною і зручною для здобувачів освіти, – розповіла заступниця директора з навчально-виховної роботи  Людмила Васількова. – Цього року за кошти міського бюджету в нас капітально відремонтоване приміщення, замінено вікна, освітлення і електричну  проводку. Ми закупили вісім сучасних  швейних машинок, прасувальні дошки, праски. А також  придбали тканину, нитки, голки та інші необхідні матеріали  для швейної справи».

Сучасний світ – це не лише комп’ютерні технології та гаджети, адже навики побутового самообслуговування  айфоном не заміниш. І ці знання і досвід  можна здобути на уроках трудового навчання, а по закінченню навчального здобути професію, яку почали опановувати в ліцеї на уроках праці.

Вікторія Катрич.

Back to top button