У Хмельницькому маломобільним переселенцям доступна послуга «Соціальне таксі»

Соціальне таксі — величезний крок до цивілізованого суспільства, адже люди з інвалідністю завжди зіштовхувалися з проблемою пересування, бо таки  не кожен водій  звичайного таксі приїжджає на виклики та має бажання  допомогти.
В Хмельницькому ця проблема вперше зрушила з місця у 2016 році, коли в обласному центрі  на маршрут виїхав перший автобус для людей з обмеженими можливостями. Згодом перевезення мало мобільних людей  обслуговували  в місті вже три спеціальні автомобілі. Потім  автопарк соціального таксі поповнився ще двома спецавтомобілями. Один з яких – призначений для перевезення  дітей з особливими вадами. Це стало можливим завдяки спільній ініціативі Хмельницької міськради, обласного благодійного фонду “Карітас” та волонтерського лідерського руху. Усі машини обладнані підйомним механізмом та місцем для тих, хто супроводжує людину. Відтак послугою «Соціальне таксі» можуть  користуватися люди з інвалідністю, яким потрібно дістатися  до медичних або установ соціального значення. Також цей транспортний засіб надає послуги з перевезення до лікарняних установ хворих на ниркову недостатність, що перебувають на гемодіалізі, діток з вадами розвитку та рухового апарату  та незрячих людей. Тепер ця послуга доступна й переселенцям, які переїхали до Хмельницького з східних та центральних районів України, де тривають бойові дії.

Послуга безкоштовна. ЇЇ надає БФ «Карітас», але, щоб її отримати, потрібно  завчасно, не менш ніж два-три  дні до запланованого виїзду, зателефонувати за номером 067-323-06-26 та подати заявку, а також  вказати: дату, час, початковий та кінцевий пункт маршруту. В разі відмови від поїздки необхідно  якомога швидше про це  також  повідомити. Послуга «соціальне таксі» надається з 08.30 по 17.00 год. Втім водії цієї служби виїжджають на маршрути й раніше, приміром, коли людині потрібно здати аналізи. Так само за потреби, працюють й після 17 години.

На сьогоднішній день соціальним таксі користуються   майже  300 хмельничан і 20 переселенців. За словами менеджерки проєкту «Соціальне таксі»  Наталії Соколовської,  БФ «Карітас» надає переселенцям   й одноразову гуманітарну допомогу.

Це продуктові  набори та  валізки з засабами гігієни. З початку повномасштабного вторгнення  таку допомогу отримали майже 7 тисяч сімей переселенців.

 Євген Ковтун

 

Back to top button