У Хмельницькому на честь Героя російсько-української війни перейменували ще одну вулицю

Вулиця Гастелло віднедавна  у Хмельницькому  перейменована на честь героя російсько-української війни, десантника  розвідника Олександра Кушнірука.

Аби хмельничани знали, які герої, які подвиги звитяжців увічнили назви наших вулиць,  «Команда Симчишина» продовжує розповіді про патріотів, чий подвиг є зразком служіння Україні.  Саме таким героєм був і залишається підполковник ЗСУ, начальник розвідки 28-ї окремої механізованої бригади Олександр Кушнірук. У Хмельницькому він служив у 8-му полку спецпризначення, і з початку АТО був призначений  начальником розвідки у 28 механізовану бригаду.

Десантником  ізяславчанин Сашко мріяв стати з дитинства. Хоча його батьки бачили у синові майбутнього лікаря. Але син вперто стояв на своєму. Для цього, ще будучи школярем, підробив заяву батьків про дозвіл відвідувати клуб “Каскад”, у якому в Ізяславі готують до стрибків з парашутом. І лише  пройшовши всі етапи  навчання, Сашко повідомив батьків, що йому дозволено здійснити стрибок. Олександр був дуже самостійним, цілеспрямованим. І якщо ставив перед собою мету, прагнув  неодмінно її досягти. Тому, почав здійснювати свою заповітну мрію стати десантником з   перших стрибків  ще в школі. І загалом вже  у 32-річному віці на його рахунку було  122 стрибки з парашутом. Це відбувалося  і вдень, і вночі, він стрибав і з гелікоптера, і з літака. Уміння миттєво орієнтуватись у ситуації, виявляти стійкість і професіоналізм – такими були  риси характеру відважного офіцера.

“Як  висококваліфікований офіцер, міг виконувати завдання будь-якої складності.  25 грудня 2014 року Олександр вирушив з групою на черговий бойовий вихід. В ході переслідування ворога Олександр помітив розтяжку. Хоча поряд йшла людина, спеціально навчена для розмінування, але розтяжку не помітила. Цієї миті загинула б вся група, яка вирушила на завдання. Це була зима – гілки, суха трава, болото. І я досі не розумію, як при таких умовах Саша зміг виявити тоненьку жилку – розтяжку. Він дав групі наказ залишатися на місці. І далі продовжив переслідування супротивника зі своїм помічником. Коли вони зникли з поля зору групи, через деякий час пролунав вибух. Та місцевість була замінована терористами. Група відразу ж прибула на місце вибуху. Олександр зі своїм помічником загинули на місці від міни МОН-50.

Залишається цікавим той факт, що Сашин помічник був без рукавиці. А це говорить про те, що вони виявили розтяжку, вели вздовж неї рукою, і мали її знешкодити. Але виявилося, шо розтяжка з міною була на дистанційному керуванні. Згодом побратими знайшли місце, в якому було встановлене дистанційне керування, і помстилися ворогу за смерть свого командира,” – розповіла Олена, дружина загиблого героя.

Трагедія сталася в районі між населеними пунктами Піски і Первомайське Донецької області 25 грудня 2014 року. Олександру Кушніруку було 32 роки. Похований на Алеї  слави в Хмельницькому.Звання «Почесний громадянин міста Хмельницького» Кушніруку Олександру Олександровичу присвоєно рішенням дев’ятої сесії Хмельницької міської ради від 26.10.2016 року. У пам’ять про загиблого розвідника Олександра Кушнірука його земляки встановили бюст на території школи в Ізяславі, де він навчався. А в Хмельницькому з’явилась вулиця його імені.

Нагадаємо,  в обласному центрі з часу повномасштабної агресії росії перейменовано понад 40 вулиць, у селах громади  –   понад 60.Так викорінюють з нашої землі  російську імперську псевдоісторію, яка насаджувалась нам довгими десятиліттями , натомість вулиці почали носити назви українських героїв, якими пишається нація, увічнює наша громада.

Тетяна Руса.

Back to top button