У Хмельницькому на повну запрацював Великодній ярмарок: частину виручки підприємці віддадуть на допомогу ЗСУ

«Дякуємо ЗСУ за Великдень!» – під таким гаслом  у середмісті Хмельницького, на майданчику біля кінотеатру ім. Т. Шевченка, відбулося  фольклорне дійство «Весна прийшла!» та  стартував Великодній  ярмарок.

І хоча через дощ  суботнє  ярмаркування  не було багатолюдним, все ж   наближення найголовнішого весняного свята вже відчувалося.  Цю атмосферу на майданчику біля кінотеатру ім. Шевченка  створювали  серпантини нанизаних намистин-писанок, а також  писанки-скульптури, композиції з вербових котиків  і,   звісно, асортимент великодніх крамничок. Загалом  в неділю запрацювало   десять яток  з   традиційним  великоднім асортиментом.  Кілька хмельницьких  кондитерських підприємств пропонували   солодощі та святкову випічку. Декоровані великодньою символікою свіжі пряники, медовики,  кекси  –   за доступними цінами. До прикладу, сувенірне печиво  не дорожче 30 гривень за штуку.

 

 

Великодніх пасок було ще мало поміж куличами, пирогами та тортами  на прилавках. Як каже маркетологиня Світлана, найбільший асортимент буде вже безпосередньо перед Великоднем, тоді найбільший попит.   «Ми пропонуємо  поки що  торти і тістечка, а також приймаємо замовлення на продукцію. А ще вирішили порадувати наших містян і доступними цінами», –  розповідає вона. В іншій ятці – свіжа хлібна випічка, переважно за оригінальними рецептами, з різноманітними наповнювачами. І ціни приваблювали.

Пані Марія зі своїм товаром – гуцульськими сирами прибула із Закарпаття, з  Косова – центру народних промислів.  Уся сирна продукція  – крафтова, тобто ручної роботи, стовідсотково з натурального продукту – коров’ячого молока, запевняє пані Марія. І перераховує асортимент: від різних сортів моцарели, фети – до винятково регіональних витворів, назви яких відразу й не запам’ятаєш. У Хмельницькому пані Марія вперше, каже,  буде   ярмаркувати тут ще кілька днів, бо на  продукти із Косова тут є попит. До речі  сирні ціни не  «кусаються» : від 300 гривень за кілограм.

У сувенірній крамничці від хмельницької майстерні «Забавочка»  –  вишукані великодні сувенірні свічі, схожі  на мініатюрні скульптурні композиції.  В іншій ятці –    іграшки та сувеніри, знову ж, ручної роботи: тут справжній  хоровод мотанок та різноманітних фігурок ляльок, курчаток  і звірят,  задиристі  когути у вишиванках  та  кумедні великодні зайці.

А  які ж народні ярмарки без народних забав, веснянок, гаївок?  Про фольклорні традиції Великодня нагадали  містянам  колективи закладів культури міста: зразковий ансамбль народного танцю “Намисто” міського БК та народний автентичний гурт «Ладосвіти», учасниці якого відтворили  дійство закликання весни. Очевидно, магія веснянок  та гаївок спрацювала: уже    недільний ранок  порадував сонечком та привітною погодою. І знову просто неба ярмаркову палітру прикрасили виступи та забави, які підготували наші культпрацівники. У цей день  працювала й “Бібліотека просто неба” від бібліотек міста Хмельницького. Діти та дорослі відповідали на запитання  вікторини “Великоднє диво”, гортали сторінки тематичних книг, що розповідають про українські великодні традиції. Крім того, бібліотекарі та працівники Центру національного виховання учнівської молоді підготували майстер-класи на всі смаки. Можна було виготовити великодню листівку, зробити кролика або курчатко, аби прикрасити свій святковий кошик. Також розмальовували писанки та виготовляли великодній віночок. Багато сонячних усмішок було сьогодні на ярмарку і добрих слів про позитивні   емоції, які отримали учасники під час сімейного відпочинку.

Також в неділю  на майданчику відбувся  недільний майстер-клас ЦНВУМ “Весняний букет”.  Діти із задоволенням створювали яскраві вироби власними руками, а розмаїття барв додавало особливої атмосфери заходу.

Весна –  це оновлення  і неймовірна енергія природи. І найголовніше, найсильніше  весняне бажання, яке об’єднує усіх нас в ці дні:  щоб ця весна стала Переможною. І про це нагадували усім відвідувачам ярмарки благодійні скриньки для збору коштів на потреби ЗСУ. До речі, всі учасники ярмаркових торгів також  не менше 15 відсотків  виручки віддадуть для українських захисників.  Ярмарок триватиме до 18 квітня, і щовихідних фольклорні дійства та  розваги  влаштовуватимуть наші заклади культури.

Тетяна Руса

Back to top button