У Хмельницькому на території індустріального парку почали прокладати мережі постачання газу та під’їзного шляху

Коли мова заходить про будівництво  індустріального парку, декого збиває з пантелику слово парк, оскільки, як правило, воно сприймається як зона відпочинку. Втім, вже саме слово індустріальний говорить саме за себе. Тобто це  особлива територія для розміщення промислових підприємств переробної галузі, яка  має бути облаштована відповідною інфраструктурою ( електро-, газо-водопостачанням, каналізацією, дорогою і т.д).

Задля забезпечення економічного розвитку міста, активізації інвестиційної діяльності, створення нових робочих місць та розвитку сучасної виробничої інфраструктури депутати  Хмельницької міської ради  ще в грудні 2018 року прийняли рішення про створення саме   такого парку в Хмельницькому, затвердивши його концепцію. Задля цього неподалік Давидковецького перехрестя була відведена земельна ділянка площею майже 91 гектар, а  в 2019 році Міністерство економіки включило індустріальний парк «Хмельницький» до Реєстру індустріальних (промислових) парків. У 2021 році для індустріального парку обрали компанію-оператора — ТОВ «Керуюча компанія. Міський індустріальний парк Хмельницького».  Згодом  планували запустити  інфраструктурні та основні виробничі об’єкти. Проте через повномасштабну війну усі роботи були поставлені на паузу. Втім економіка і під час війни, і після нашої перемоги  має не лише  працювати, а й зміцнюватись. І саме   індустріальний парк з його економічними стимулами може стати   точкою відновлення і зростання для економіки  не лише нашого регіону, а й країни. З огляду на це наприкінці 2022-го Хмельницька міська  рада замовила проєктну документацію нової дороги до індустріального парку.

Нещодавно  розпочалися роботи  з прокладання мереж постачання газу та під’їзного шляху. За словами заступника міського голови Миколи Ваврищука, через високу вартість виконати всі роботи цього року точно не вдасться,  а в державному бюджеті видатки на такі потреби  поки що не передбачені. Адже сьогодні головні зусилля йдуть на  підтримку армії, забезпечення оборони, відновлення і підтримку інфраструктури, забезпечення продуктової безпеки. Разом з тим питання інтенсифікації економічних процесів на територіях, де не ведуться бойові дії, також залишається одним з пріоритетних.

«Сподіваюся, наступного року держава матиме можливість долучитися до фінансування цього важливого напрямку. Впевнений, що індустріальний парк — це той проєкт, який, в майбутньому допоможе нам залучити значну кількість інвесторів в економіку громади та України», — зазначив посадовець.

Ольга Сєргєєва

Back to top button