У Хмельницькому науковці, священники, громадські діячі та активісти закликали заборонити в Україні УПЦ МП

Понад 100 церковних громад Хмельниччини перейшли до ПЦУ. Коли решта позбудеться московського диктату?Відповідь на це головне питання нинішнього  церковного життя шукали учасники круглого столу «Позиція і дія громадян Хмельниччини в становленні Української Помісної Церкви», який відбувся в Хмельницькій міській раді.

Ця тема настільки  виявилася  актуальною, що, замість запрошених 50 учасників, у зібранні взяли участь  понад сто посланців із регіонів області. Серед присутніх  –    представники  влади, зокрема,  заступник голови обласної ради Валентин Соколюк, депутати обласної ради, голова Хмельницької районної ради Олександр Чорнієвич, керуюча справами міської ради Юлія Сабій, посланці громадських організацій, духовенства,  історики науковці, волонтери, майданівці, лідери громадської думки громадські активісти.

«УПЦ МП в Україні по суті є  церквою російською, а в умовах  загарбницької окупаційної  війни, яку веде росія проти нашої держави і нашого народу,  є стовідсотково ворожою структурою, яка продовжує здійснювати  антиукраїнську політику. Більшість громадян України переконані,    що держава  нині  повинна  сказати своє слово у ставленні до таких ворожої  структури, якою є УПЦ МП, і визнати   МП  російською церквою в Україні із   відповідними наслідками», – підкреслив у вступному слові спікер зібрання, керівник ГО “Хмельницьке обласне товариство політичних в`язнів, репресованих та їх сімей», почесний громадянин м. Хмельницького Кузьма Матвіюк. Як громадам активізувати процеси переходу до  Помісної церкви? На думку  частини учасників дискусії, потрібно більше розмовляти з людьми, які ще вагаються чи вважають, що всі храми в Україні є територіально українськими,  але більшість представників  громад, лідерів громадської думки переконані, що держава  має  сприяти   переходу релігійних  громад до Помісної церкви України, яка сповідує чітку   українську, державотворчу  позицію.

Одноголосно  всі учасники круглого столу різко засудили позицію російської церкви, яка активно здійснює антиукраїнську діяльність, і особисто московського патріарха Кирила, який публічно підтримав повномасштабне вторгнення рф до України. В ході засідання учасники заслухали виступи науковців щодо становлення та діяльності Православної  Церкви на теренах України, і  це питання набуло широкого обговорення у територіальних громадах області та є вкрай актуальним. Наразі понад сто  церковних громад  області вже покинули МП і оголосили про перехід до Помісної церкви (ПЦУ).

У свою чергу, Кузьма Матвіюк наголосив на тому, що дії УПЦ МП на теренах країни викликає соціальну напругу серед вірян, тому вона має  бути заборонена на державному рівні. Учасники засідання круглого столу підтримали позицію головного спікера та зауважили, що сьогодні неприпустимо підтримувати будь-які організації, які мають залежність від москви, в тому числі й релігійну.

Напередодні свою позицію щодо церковного питання висловив і Хмельницький міський голова в інтерв’ю  для видання «Главком», зазначивши: «Ми намагаємось людям всіляко допомагати, але рішення приймають громади. Хмельницька область, де раніше була дуже популярною УПЦ МП, сьогодні стала лідером в Україні за кількістю переходів релігійних громад до Православної церкви України (ПЦУ)». Наразі міська рада Хмельницького вже підготувала  рішення щодо припинення права користування земельними ділянками ворожими релігійними організаціями. На думку Олександра Симчишина, це стимулюватиме процес переходу від московської церкви.
Мер Хмельницького наголосив, що місцева влада намагається сприяти переходу громад від московської церкви, однак остаточне рішення ухвалюють самі громади.

«УПЦ МП у нас була дуже популярною: здається, станом на початок 2018 року область була ледь не на першому місті за кількістю парафій МП. За кількістю вірян, вона, звісно, поступалася Київському патріархату, а потім Православній церкві України. Зараз Хмельницька область є лідером за кількістю переходів від УПЦ МП до ПЦУ. Ми намагаємось людям всіляко в цьому допомагати: в межах області вже більше ста парафій перейшло, в межах Хмельницької громади – 14. Громада проводить збори, пропонує священнику перейти, і багато священників УПЦ МП перейшли, моляться тепер українською і за українську перемогу. Маючи при цьому в три-чотири рази більше парафіян. Є ті, хто з різних причин відмовляється: може, вони агенти ФСБ, «ватники» чи мають суто релігійні причини. Але рішення приймають громади і цей процес триває», – зазначив Олександр Симчишин.

Він  також розповів, що у більшості випадків перехід громади до ПЦУ відбувається без конфліктів щодо передачі храмів. За його словами, противники переходу громади від УПЦ МП – завжди у меншості.«Останнім часом деякі особи намагаються провокувати суперечки, але коли за перехід виступають 600 людей, а проти – 30, все одразу стає зрозуміло. Воля громади, що хоче молитися в своїй Українській церкві, тут священна. І цій волі мали б підкорятися і ті, хто досі коливається. Вони там придумують собі якісь зміни до статутів, але достатньо зайти на сайт РПЦ і побачити: їхні філії досі є по всій Україні», – сказав він.

На недавній позачерговій сесії міської ради депутати також підтримали звернення до РНБО, Верховної Ради України про пришвидшення розгляду законопроєкту про заборону діяльності церков та інших релігійних організацій, які підпорядковуються московському патріархату та несуть загрозу національній безпеці України.

Нагадаємо, раніше предстоятель Православної церкви України, митрополит Епіфаній заявив, що приєднання до Православної церкви України нових громад відбувається майже щодня. Він висловив сподівання, що з часом всі православні українці будуть в єдиний Помісній автокефальній церкві. В Україні понад 400 громад з початку повномасштабного вторгнення вийшли з УПЦ МП. Загалом, починаючи  з 2018 року, така кількість перетнула тисячну позначку. І лідером залишається наша область. А в Хмельницькій територіальній громаді з початку повномасштабного вторгнення росії понад 40 громад  оголосили про вихід з МП. Зокрема, в Хмельницькому районі з квітня 2022 року до ПЦУ перевели 16 храмів УПЦ.

Тетяна Слободянюк.

 

Back to top button