У Хмельницькому навчально-тренувальному центрі безкоштовно навчають основам цивільного захисту

Аби навчитись правильно діяти в можливих  екстремальних умовах,  у Хмельницькому офіційно відкрили нове комунальне підприємство  – «Навчально-тренувальний центр». Таке рішення ухвалила міська рада два місяці тому. Заняття розпочались відразу ж, вже  проведено чимало заходів, зокрема, навчання-змагання для  добровольчих формувань територіальної громади, тижневий курс навчання для вчителів дисципліни «Захисту України». Паралельно заклад готував приміщення, де буде базуватися. І ось  тепер  відповідно обладнане приміщення готове до роботи.

«Ми презентуємо це приміщення, воно готове до експлуатації. Приміщення буде публічним і всі, хто причетні до навчального процесу із захисту України, підготовки добровольчих формувань Хмельницької громади, до навчання та підготовки цивільного населення, зможуть сюди приходити і отримувати методичну допомогу, поради, організовувати спільні навчання та заняття. Ми впевнені, що абсолютно кожна людина має розуміти елементарні речі з цивільного захисту і елементарної військової науки. Кожен має вміти користуватися зброєю, розуміти і мати елементарні навики військової підготовки, вміти і мати елементарні навики з медичної допомоги»,  –  розповів міський голова Олександр Симчишин.

Центр працюватиме для усіх категорій населення. Перш за все це, звичайно, члени добровольчих формувань територіальної громади (ДФТГ), вчителі предмету «Захист України», учні 10-11 класів, а також працівники комунальних та бюджетних установ та всі громадяни. Учителі, які викладають предмет «Захист України» проходять у центрі підготовку, а цивільні можуть опанувати навички домедичної допомоги, інженерну справу та інші знання.

Директор КП «Навчально-тренувальний центр»  Олександр  Сціборовський  розповів: « Я дуже хотів би, аби всі громадяни міста  уміли себе захистити, знали, як це робити. І центр допомагатиме нашим людям опанувати науку свого  захисту, родини і свого міста  у воєнних , в екстремальних умовах. Будемо вчити стріляти,  надавати домедичну допомогу, вивчати елементи топографії,  виживання в екстремальних умовах».

Днями центр отримав й автівку, яку подарував один з місцевих підприємців. Вона вкрай необхідна працівникам центру, адже їм доводиться виїжджати на полігони для тактичних занять, перевозити необхідні засоби та обладнання. А вже цієї осені в центрі проведуть тренувальні стрільби та навчання  з домедичної підготовки для випускників шкіл, а для навчання  цивільного населення розробляється методична програма.

Тетяна Руса.

Back to top button