У Хмельницькому навчають операторів дронів

У Хмельницькій технічній школі пілотування дронів безкоштовно навчають військових збирати із комплектуючих, ремонтувати і налаштовувати FPV-дрони.

Важливість безпілотників для оборони України неоцінна. «Армія дронів» збільшується постійно,  більшість БПЛА — українського виробництва, які  набагато дешевші, ніж зарубіжні аналоги. Нині по всіх містах організовують навчання операторів. Зокрема, в Хмельницькому  навички збирання,  налаштування і керування дронами студенти школи  здобувають протягом тижня. « Є проблема в тому, що дрони  на фронті можуть  просто  складом лежати, і  ними ніхто не користується через те, що літати це одне, а мати  необхідні технічні навички —  це інше. Тому такі спеціалісти вкрай потрібні », —   розповів старший інструктор Тарас.

Навчають майбутніх операторів досвідчені інструктори. Наразі завершує курс підготовки третя група  курсантів. Більшість вже мають бойовий досвід пілотування дронів, а нові інженерні навички їм необхідні для того, щоб налаштувати безпілотний апарат під конкретні  потреби, а за необхідності полагодити.. Завдання інструкторів  –  навчити якомога більшу кількість людей збирати дрони якісно, швидко та з усіх можливих компонентів. «Для того, щоб навчитися правильно їх налаштовувати, потрібно кілька місяців активної роботи з ними. Але засвоїти  ази та зібрати свій перший безпілотник власноруч можна за кілька днів», —   зазначив старший інструктор школи  Роман.

Проєкт починався з ініціативи українських програмістів у Києві минулого року, і за цей час кожен з її інструкторів підготував майже півтори тисячі військових. У Хмельницькому кількість студентів з кожним набором зростає, а наявність матеріально-технічної бази дозволяє отримувати необхідні знання.

Вікторія Катрич.

 

Back to top button