У Хмельницькому облаштовують реабілітаційний пункт для поранених тварин: волонтери просять небайдужих долучатись

Цих чотирилапих воїнів вже  назвали  лагідно пухнастим батальйоном. Собаки, давні помічники людини, не лишаються осторонь і війни. Вони теж допомагають у боротьбі з російським агресором: беруть участь у розмінуванні, патрулюють вулиці, виявляють ДРГ, боронять блокпости, евакуюють людей з гарячих точок, волонтерять і навіть збирають гуманітарну допомогу. І так само, як і люди, отримують поранення і травми. Особливо потребують порятунку службові собаки, які допомагають витягувати людей з-під завалів, охороняють, працюють у зоні бойових дій і розміновують поля.

 

У Хмельницькому наразі перебуває на лікуванні кілька сотень чотирилапих. Усі вони привезені з різних регіонів. І не лише службові, а й постраждалі від обстрілів, завалів, покинуті.  Тут їх і оперують, і лікують. За кілька тижнів хмельницькі ветеринари прооперували вже більше двох сотень чотирилапих. Операції не припиняються ні на день, а місць для  відновлення після хірургічних втручань  не вистачає. Тому вкрай потрібне додаткове приміщення,  де б пухнасті бійці  проходили реабілітацію і набирались сил. Прооперовані перебувають наразі  в актовому залі і  в лікарняних кабінетах. Ті, що ходять і не мають відкритих ран і –  у вольєрах на вулиці. Тобто, вони одужують зараз просто неба, –  розповіла для журналістів директор ТОВ “Клімат Поділля” Оксана Данілова. – А ще їм потрібна реабілітація після важких травм.   Тому у місті вирішили   облаштувати  реабілітаційний пункт для поранених тварин».

Заклад працюватиме на базі ветеринарного шпиталю, яким керує професор  Кирило Чумаков, де й лікують поранених тварин-бійців.  Ініціатори облаштування такого пункту – волонтерки з ГО «Українська платформа «Жінки в бізнесі», колектив  ТОВ «Клімат поділля» та БФ «Допомагаємо разом». Для того, щоб пункт почав якнайшвидше працювати, потрібні додаткові кошти  і додаткові руки. Хмельничан просять долучитись до корисної справи, адже ветеринарний пункт облаштовують в приміщенні старої котельні ветеринарної клініки, і для його переобладнання потрібно чимало зусиль і коштів.  Зараз в котельні тривають опоряджувальні роботи практично без вихідних. Намагаємось дуже швидко все зробити. Але це  буде залежати від пожертв небайдужих людей  і допомоги в облаштуванні приміщення»,  –  зазначила Оксана Данілова.

Нагадаємо, що з початком повномасштабного вторгнення росії на Хмельниччині запрацював військовий державний шпиталь ветеринарної медицини для службових собак і тварин переселенців, які постраждали внаслідок ракетно-бомбових ударів та обстрілів.З 25 лютого й до сьогодні тут прийняли на лікування більше тисячі  тварин  і прооперували кількасот  поранених і постраждалих тварин. Начальник військового державного шпиталю ветеринарної медицини Кирило Чумаков має чималий досвід співпраці з військовими. Починаючи від 2014 року, він неодноразово бував у відрядженнях у районі АТО/ООС, де проводив оперативні втручання та лікував службових собак. Він розповів, що шпиталь наразі працює в режимі 24/7. Навантаження на лікарський персонал, у порівнянні з мирним часом, коли тут діяла звичайна ветеринарна клініка, збільшилося вдесятеро. Але шпиталь продовжує приймати поранених чотирилапих бійців і небайдужих хмельничан  просять допомагати у відновленні їх здоров’я.

Вікторія Катрич.

Back to top button